Ontkurken van succes: De wijnboom van Georgië in cijfers

De afgelopen twintig jaar heeft de wijnindustrie in Georgië een enorme, ongeëvenaarde groei doorgemaakt.

Dit oude wijngebied is beroemd om zijn amberkleurige Qvevri wijnen en zijn halfzoete rode wijnen zoals Kindzmarauli. Hoewel ze moeilijk uit te spreken zijn ("k-whe-air-vree" en "kinz-mah-rah-oo-lee", om maar iets te noemen), zijn ze een begrip aan het worden in landen over de hele wereld.

In eerdere artikelen hebben we de rijke geschiedenis van Georgische wijn verkend, enkele van de beste flessen die je kunt kopen en de wijnhausse in het kort. Vandaag gaan we dieper in op de enorme groei van de Georgische wijnindustrie en nemen we een aantal van de belangrijkste regio's onder de loep, zodat je over de juiste informatie beschikt om van de beste kwaliteitswijnen van Georgië te gaan genieten.

De hausse

De ongelooflijke groei van Georgische wijn in de afgelopen 20 jaar is gemakkelijk te illustreren met een paar cijfers. In 2006 waren er ongeveer 80 geregistreerde wijnmakerijen in het hele land. Twaalf jaar later, in 2018, was het aantal wijnmakerijen met twaalf vermenigvuldigd, tot 961. In 2020 waren er 1.575 wijnmakerijen in het land. Door de gemiddelde jaarlijkse toename te nemen, kunnen we schatten dat er in 2023 ruwweg 2.400 geregistreerde wijnmakerijen in Georgië zijn.

Dit is nog steeds maar een fractie van het aantal dat je vindt in landen als Italië en Frankrijk, maar het is desalniettemin een ongelooflijke toename. Het is ook fantastisch nieuws voor Georgië als geheel, want de wijnexport vormt een groot deel van de internationale handel van het land. In de eerste helft van 2023 was wijn goed voor bijna 9% van de totale export van Georgië - net na kopererts.

In 2006, tijdens een periode van verslechterende relaties tussen de twee landen, legde Rusland een embargo op Georgische wijn op. Rusland was van oudsher de grootste afnemer van Georgische wijn, dus op dat moment leek het misschien een doodvonnis voor de industrie. Georgische wijnmakerijen begonnen zich echter te richten op de Oekraïense markt en keken zelfs verder weg, naar de VS, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Japan.

Kortom, het embargo bleek een katalysator te zijn voor de langetermijngroei van Georgische wijn. Om in deze landen te kunnen concurreren, gingen wijnhuizen meer nadruk leggen op kwaliteit. Langzaam maar zeker begon Georgische wijn zijn reputatie te vestigen in verre oorden en kreeg het nieuwe fans in Amerika, West-Europa en Azië, in plaats van alleen in de traditionele markten van Oekraïne en Rusland.

Welke landen kopen Georgische wijn?

kopen Georgische wijn

In 2013 hief Rusland het embargo op Georgische wijn op en werd het opnieuw de dominante aandeelhouder in de Georgische wijnexport. Vanaf 2022 ging 58% van de Georgische wijnexport naar Rusland.

Dus wie zijn de grootste fans, buiten de naaste buren van Georgië? Aan de overkant van de Zwarte Zee is dat Oekraïne, dat goed is voor ongeveer 10% van het aandeel in de Georgische wijnexport - althans vóór de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022. Vanaf 2021 waren de oostelijke EU-landen (zoals Polen en de Baltische staten) ook goed voor 10%, de GOS-landen (zoals Kazachstan en Wit-Rusland) voor nog eens 10%, terwijl China een kleine achterstand had van 7%.

In West-Europa was Duitsland de grootste afnemer van Georgische wijn. Georgische wijn heeft echter bewezen een enorme hit te zijn in het Verenigd Koninkrijk - zelfs koningin Elizabeth genoot van een Saperavi blend gemaakt door het Moldavische wijnhuis Chateau Purcari. Het Verenigd Koninkrijk was een van de grootste stijgers in de afgelopen jaren, met een jaarlijkse groei van 50%, gevolgd door China en Polen met elk een toename van ongeveer 23%.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • 55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

De ligging van Georgië en het belang van de export maken het land bijzonder kwetsbaar voor politieke en economische crises - zoals recentelijk de Russische invasie in Oekraïne. De wijnexport naar Oekraïne, de op één na grootste afnemer van Georgië, daalde tot bijna nul in het tweede kwartaal van 2022. De jaar-op-jaar groei van de wijnexport naar Rusland was halverwege 2022 ook licht gedaald. Deskundigen voorspellen echter dat de export naar beide landen zich tegen het einde van 2024 zal stabiliseren. Uitbreiding naar andere markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Japan en de VS heeft de Georgische wijnindustrie ook enorm geholpen en heeft de verliezen als gevolg van de Russische invasie gedeeltelijk beperkt.

Halfzoete rode wijnen voeren de boventoon

Wat betreft de wijnstijlen die worden geëxporteerd, vormen halfzoete rode wijnen het leeuwendeel, met bijna 50% van alle geëxporteerde liters. Ze worden gevolgd door droge rode wijnen zoals Saperavi met ongeveer 20%, terwijl het resterende deel bestaat uit een assortiment witte en amberkleurige wijnen.

Als je dit leest, ben je misschien ook geïnteresseerd in het proeven van Georgische wijn. Op de website van 8Wines bieden we een zorgvuldig samengesteld assortiment Georgische topwijnen. Om erachter te komen waarom halfzoete rode wijnen de toon zetten, raden we deze uitstekende Khvanchkara gemaakt door Marani in de regio Kakheti.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 11.5%
    • Khvanchkara
    • Aleksandreuli and Mujuretuli
    • Marani
    • Lechkhumi
    • Georgia
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    11.5%
    Variatal
    Khvanchkara
    Druiven
    Aleksandreuli and Mujuretuli
    Wijnmakerij
    Marani
    Regio
    Lechkhumi
    Land
    Georgia
    • Zoet

Marani maakt al een eeuw lang wijn in de Alazani River Valley. Ze distribueren wereldwijd en zijn zeker een van de grootste producenten van Georgië. Onder leiding van chef-wijnmaker Beqa Sozashvili, die al voor het wijnhuis werkt sinds het nog "Telavi Wine Cellar" heette, maken ze wijnen van onberispelijke kwaliteit. Marani is zeker een naam die het waard is om in gedachten te houden als je op zoek bent naar Georgische wijn.

Saperavi is het vlaggenschip van het land en wordt meestal gebruikt om krachtige, complexe rode wijnen te maken die zich kunnen meten met Bordeaux en Rioja. Onze Saperavi proefdoos is een perfecte kennismaking met deze druif, het beste in combinatie met vleesgerechten zoals shashlik of een betrouwbare steak.

Om de unieke benadering van wijnmaken in Georgië volledig te begrijpen, moet je ook amber-/oranjewijnen proberen. Onze Proefkoffer Oranje Wijn is een geweldige plek om te beginnen, met een combinatie van Qvevri en niet-Qvevri gefermenteerde amberwijnen. Een opmerking voor niet-ingewijden: de Qvevri-methode is de traditionele manier om Georgische wijn te maken, waarbij druiven onder de grond worden begraven in amforen van klei. Langdurig contact tussen het druivensap en de druivenschil zorgt voor een prachtige amberkleur, extra tannines en complexe smaken.

Tot slot, om een voorbeeld te proberen van de pure, elegante witte wijnen die ongeveer 10% van de wijnexport van Georgië uitmaken, raden we deze Mtsvane gemaakt door Winiveria. Het is een klassieke witte wijn met tonen van steenfruit en citroen, die vraagt om gecombineerd te worden met zeevruchten of vegetarische gerechten.

    • 2021
    • 750ml
    • Wit
    • 12.5%
    • Mtsvane
    • Mtsvane Kakhuri
    • Winiveria
    • Kakheti
    • Georgia
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    12.5%
    Variatal
    Mtsvane
    Druiven
    Mtsvane Kakhuri
    Wijnmakerij
    Winiveria
    Regio
    Kakheti
    Land
    Georgia
    • Biologische
    • Boetiek

Van Georgische tafels tot Michelinsterren

Michelinsterren

Hoewel we het belang van export hebben besproken, was binnenlandse consumptie goed voor 24% van de totale inkomsten van de Georgische wijnindustrie in 2021. De binnenlandse consumptie is nauw verbonden met het Georgische wijntoerisme, een feit dat duidelijk werd tijdens de COVID-19 pandemie. De totale wijnconsumptie in Georgië daalde in 2020 met 43%, maar neemt vanaf 2021 gestaag toe.

Wijn is een vitaal onderdeel van de Georgische gastronomie en cultuur. Het is de populairste alcoholische drank in Georgische huishoudens, goed voor maar liefst 87% van de totale binnenlandse alcoholconsumptie in 2021.

Ondanks de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne, COVID-19, en de daling van de alcoholconsumptie, is Georgische wijn de afgelopen jaren een moloch geweest, die zich in de hoofden en harten van het wijnminnende publiek heeft gestort. In 2023 verschenen Georgische wijnen van topkwaliteit op internationale tentoonstellingen zoals VinExpo Parijs, ProWein, de London Wine Fair en Foodex Japan.

Georgische wijn duikt ook op in Michelin-sterrenrestaurants over de hele wereld. Arzak, een 3-sterrenrestaurant in de stad San Sebastián, in de Baskische regio, heeft verschillende Georgische wijnen op het menu staan. Aan de Franse Rivièra biedt een ander 3-sterrenrestaurant, Le Mirazur, een selectie wijnen van Tsinandali Estate, Shalauri Wine Cellar, Solomnishvili Winery en Winiveria.

Als je ooit nieuwsgierig bent geweest naar hoe de wijn smaakt die wordt geserveerd in een 3-sterren Michelin-restaurant, dan bieden wij ook wijnen van Solomnishvili en Winiveria. Solomnishvili's Saperavi #22 is een rode Qvevri wijn, met een weelderige neus van bramen en pruimen. Deze wijn kan worden gecombineerd met vlees van wild of kan 10 jaar of langer in de kelder worden bewaard.

    • 2018
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Saperavi
    • Saperavi
    • Solomnishvili
    • Kakheti
    • Georgia
    Vintage
    2018
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Saperavi
    Druiven
    Saperavi
    Wijnmakerij
    Solomnishvili
    Regio
    Kakheti
    Land
    Georgia
    • Biologische
    • Boetiek

Winiveria's Saperavi benadrukt ons paradoxale punt: Georgische topwijnen hoeven geen fortuin te kosten. Dit is een wijn met een beoordeling van 92, met een ongelooflijk geconcentreerd karakter en een boeket van donker fruit. Ideaal om te combineren met geroosterd lamsvlees of sappige worstjes.

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Saperavi
    • Saperavi
    • Winiveria
    • Kakheti
    • Georgia
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Saperavi
    Druiven
    Saperavi
    Wijnmakerij
    Winiveria
    Regio
    Kakheti
    Land
    Georgia
    • Biologische
    • Boetiek

Te ontdekken regio's en wijnhuizen

Regio's en wijnhuizen

Focus op Kakheti

Kakheti is de grootste wijnproducent van Georgië en omvat 20 van de 29 BOB-appellations die je in het land kunt bezoeken. Een groot deel van het uitstekende wijnbouwgebied is verdeeld over twee valleien - de Alazani-vallei, geflankeerd door het Kaukasusgebergte in het noorden en het Gombori-gebergte in het zuiden, en de Iori-vallei, gelegen ten zuiden van het Gombori-gebergte. Kakheti is beroemd om zijn krachtige, volle rode Saperavi wijnen, maar witte of oranje wijn gemaakt van Rkatsiteli is nog gebruikelijker.

Eerder in dit artikel noemden we Marani, een uitstekende kelder in Kakheti die zijn wijnen wereldwijd distribueert. Aan de andere kant van de schaal vind je kleine, door families gerunde boetiekwijnen. Hier zijn een paar van onze nichefavorieten uit de regio Kakheti om te ontdekken.

Tchotiashvili familie wijnmakerij kun je vinden op de rechteroever van de Lopota rivier, in het kleine dorpje Saniore, dat ook een aangewezen microzone is. Het wordt gerund door twee broers, Kakha en Ucha Tchotiashvili, die 12 hectare wijngaarden bezitten, ongeveer 450 meter boven zeeniveau. Onder hun wijngaarden vind je veel Rkatsiteli en Saperavi, zeldzamere Georgische rassen zoals Chitistvala en Grdzelmtevana, samen met Montepulciano en Shiraz. Onze aanbeveling van Tchotiashvili is hun Rkatsiteli Reserve. Het is een heldere amberkleurige wijn met de krachtige zuren en abrikozentonen van een scherpe witte wijn en de volle, nootachtige textuur van iets complexers.

    • 2015
    • 750ml
    • Wit
    • 12.5%
    • Rkatsiteli
    • Rkatsiteli
    • Tchotiashvili
    • Kakheti
    • Georgia
    Vintage
    2015
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    12.5%
    Variatal
    Rkatsiteli
    Druiven
    Rkatsiteli
    Wijnmakerij
    Tchotiashvili
    Regio
    Kakheti
    Land
    Georgia
    • Biologische
    • Sinaasappel
    • Boetiek

Papari Vallei ligt in de BOB-appellation Akhasheni, op de beboste hellingen die van de Gombori-bergen naar beneden lopen. Het is een familiebedrijf dat wijn maakt volgens de traditionele Kakhetiaanse methode met Qvevri, met enkele intrigerende moderne wendingen. Voor het grootste deel gebruiken de wijnboeren van Papari Valley Rkatsiteli- en Saperavi druiven voor hun wijnen. De BOB-wetten van Akhasheni definiëren Akhasheni-wijn als een halfzoete rode wijn, gemaakt van Saperavi, met een alcoholpercentage van 10,5-12%. Daarom is onze aanbeveling van Papari, de 3 Qvevri Terrassen Saperavi veel te krachtig om als Akhasheni wijn bestempeld te worden, ook al past hij in alle andere opzichten in het plaatje. Het is een rijke, sappige en ongelooflijk donkere wijn, grenzend aan zwart. Hij heeft een ABV van 16% en is waarschijnlijk anders dan alle Europese wijnen die je ooit hebt geproefd. Het is een geweldige wijn om te combineren met gekonfijte noten, vruchtencake of vlees met een lichtzoete saus.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 16%
    • Saperavi
    • Saperavi
    • Papari Valley
    • Kakheti
    • Georgia
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    16%
    Variatal
    Saperavi
    Druiven
    Saperavi
    Wijnmakerij
    Papari Valley
    Regio
    Kakheti
    Land
    Georgia
    • Biologische
    • Zoet
    • Boetiek

Focus op Bolnisi/Asureti

Hoewel het veel kleiner is dan Kakheti, begint de regio Kvemo Kartli, die de BOB's Bolnisi en Asureti bevat, qua kwaliteit te wedijveren met Kakheti. Het ligt ten zuiden van de hoofdstad Tbilisi en herbergt archeologische vindplaatsen waar het oudste bewijs van wijnproductie ter wereld is ontdekt. Chinuri, Rkatsiteli en Saperavi zijn hier de populairste druivensoorten, naast enkele zeldzamere exemplaren van Riesling, die in de 19e eeuw door Duitse kolonisten werden meegebracht. Voor wijnliefhebbers die zich willen verdiepen in de oude wijnbouwgeschiedenis van Georgië is Kvemo Kartli een onmisbare reis.

Conclusie

In de afgelopen twintig jaar is de Georgische wijnindustrie aanzienlijk gegroeid als gevolg van diversificatie van de markt en kwaliteitsverbetering. Grote uitdagingen hebben tot veerkracht geleid en oude tradities hebben de basis gevormd voor ongelooflijke creativiteit. Georgische wijnen blijven een wereldwijd publiek aantrekken en zullen in de nabije toekomst waarschijnlijk nog meer fans krijgen, wat bewijst dat traditionele, grassroots wijnproductie nog steeds wijnliefhebbers over de hele wereld kan aanspreken.