De grootste van Moldavië: Een gids voor Château Purcari

Château Purcari, gelegen in het zuiden van Moldavië, is een kunstige samensmelting van oost en west. Er is nergens anders ter wereld een Cabernet Sauvignon te vinden die op zo'n effectieve en heerlijke manier is vermengd met de oude Georgische Saperavi druif.

In dit artikel verkennen we de ins en outs van Moldaviës beste wijnmakerij, en de mysterieuze achtergrond van de wijnproductie in het land zelf - die relatief onbekend blijft, zelfs voor de slimste wijnkenners.

1827 tot nu: Een geschiedenis van Château Purcari

  • Waar komt de Purcari wijn vandaan?

Purcari wijn komt uit Moldavië, en meer specifiek uit de regio Purcari. De regio loopt langs de rivier de Dnjestr, die de grens vormt tussen Moldavië en zijn buurland Oekraïne. Het is een onderafdeling van de regio Ștefan Vodă, op slechts 60 km van de Zwarte Zee, en ligt op een hoogte van 120-160 meter boven de zeespiegel. 

geschiedenis

Château Purcari is niet verantwoordelijk voor alle wijn die in de regio Ștefan Vodă wordt gemaakt, maar deze oude kelder is zonder twijfel een van de belangrijkste wijnmakerijen in de regio en in heel Moldavië. Het verhaal van Purcari in dit historische landschap begon officieel in 1827, toen Nicolaas I van Rusland de kelder de titel van eerste gespecialiseerde wijnmakerij in Bessarabië verleende. Bessarabië was in wezen een voorloper van Moldavië, onder controle van het keizerlijke Rusland. 

Royale erkenning is een trend voor Château Purcari - paars is tenslotte de kleur van royalty's, en Château Purcari maakt een aantal echt weelderige, paars getinte wijnen. Sinds die begindagen is het wijnhuis een officiële leverancier van het Roemeense koningshuis geworden, evenals een van de persoonlijke favorieten van de overleden Britse vorstin, Hare Majesteit Koningin Elizabeth II. Negru de Purcari werd in Moldavië zelfs bekend als de "wijn van de koningin van Engeland", omdat zij regelmatig de wijn van 1990 bestelde. 

Tijdens de hele geschiedenis van het wijnhuis is de Negru de Purcari blend altijd iets van een ambassadeur geweest. Château Purcari brak door op het wereldtoneel toen de blend goud won op de Exposition Universelle in Parijs in 1878 - hetzelfde jaar dat het hoofd van het Vrijheidsbeeld voor het eerst aan de wereld werd getoond.

  • Wie is de eigenaar van Purcari?

Vandaag is Victor Bostan de CEO en dat is hij al sinds de oprichting van Purcari Wineries Group in 2002. Met meer dan 35 jaar ervaring in de wijnindustrie, heeft Victor Château Purcari naar het moderne tijdperk geleid, en samen met Vasile Tofan (de voorzitter van de Raad van Commissarissen), heeft hij bijgedragen tot het creëren van het grootste en meest prestigieuze wijnhuis in Centraal- en Oost-Europa. 

Victor Bostan

Terwijl Château Purcari de grootste wijnexporteur van Moldavië is geworden, heeft het zijn activiteiten ook uitgebreid naar de buurlanden. De groep heeft 30% van de premium wijnsector in Roemenië in handen en exploiteert nu 5 wijn- en brandewijnproductieplatforms in Roemenië, Moldavië en Bulgarije. Eén ding is zeker - Château Purcari blijft groeien en vertoont geen tekenen van stoppen.

Château Purcari: Het meest bekroonde wijnhuis ter wereld

Voor velen is Moldavië een onbekende in de wereldwijnwereld. Dit heeft ertoe geleid dat talloze mensen Château Purcari tegenkomen in hun plaatselijke winkels, voordat ze Google raadplegen en de voor de hand liggende vraag stellen:

Is Moldavische wijn goed?

In het kort: Moldavische wijn is erg goed. Château Purcari is het meest bekroonde wijnhuis ter wereld (vanaf 2021), met 333 gouden en zilveren medailles gewonnen op de meest prestigieuze wijncompetities en een heel assortiment dat consequent 90+ wordt beoordeeld door critici. 

Het succes van Purcari komt niet alleen voort uit topbeoordelingen van critici, maar ook van het grote publiek. Via Vivino, de grote aggregator van recensenten amateur en professioneel, heeft Château Purcari een waardering van 4,1 op 5 gekregen voor hun 53 wijnen.

Royaal paars: Château Purcari's Iconische Wijnen

Een opvallende figuur in het succesverhaal van Purcari is de Negru de Purcari, het paradepaardje van de wijnmakerij. Samengesteld uit de Franse druif Cabernet Sauvignon, de Georgische Saperavi en de inheemse Moldavische Rară Neagră, werd deze blend opgenomen in Decanter's 2021 lijst van de top 100 klassieke wijnen. Negru de Purcari stelt nooit teleur en is al sinds de oprichting een steunpilaar van het wijnhuis.

Freedom Blend

Hulde brengen aan het verleden en sterke waarden in stand houden is een belangrijk onderdeel van de identiteit van Château Purcari. In recentere tijden is hun Freedom Blend op de voorgrond getreden. Oorspronkelijk gecreëerd in 2014 (samenvallend met de Russische invasie van de Krim), is de Freedom Blend een symbool geworden van de houding van de wijnwereld tegen de Russische agressie, niet alleen in Oekraïne maar ook in Moldavië en Georgië. Alle winst uit de verkoop wordt gedoneerd aan Oekraïense vluchtelingen. 

De wijn is samengesteld uit 3 druiven afkomstig uit voormalige Sovjetrepublieken. Saperavi vertegenwoordigt Georgië, Rară Neagră is een inheemse druif uit Moldavië, en Bastardo Magarachsky (het resultaat van een kruising van Trousseau en Saperavi) vertegenwoordigt Oekraïne.

academia

Het iconische assortiment van Château Purcari wordt gecompleteerd door de Academia-lijn, een premium, diepgaande verkenning van de Moldavische wijnidentiteit. De druiven voor de Academia-lijn worden geoogst bij maanlicht om hun versheid te garanderen en gefermenteerd in zorgvuldig geselecteerde amforen van Italiaanse klei. Het assortiment omvat single-varietal wijnen gemaakt van relatief onbekende Moldavische druiven, zoals Fetească Neagră, Rară Neagră en Viorica. Om de hoogst mogelijke kwaliteit te handhaven, worden ook deze wijnen in beperkte hoeveelheden gemaakt. Pak een van de 3250 flessen Viorica Orange nu het nog kan!

  • Wat maakt Purcari wijn zo speciaal?

Wile Château Purcari gebruikt veel inheemse Moldavische druiven en druiven uit verder naar het oosten, zoals Saperavi en Bastardo Magarachsky, maar de druiven zijn niet de enige factor die hun wijnen onderscheiden. Natuurlijk zijn hun productiemethoden onberispelijk en gebruiken zij de modernste technologie om de hoogst mogelijke normen te bereiken. Daarnaast heeft veel te maken met het Moldavische terroir. 

Wat Purcari wijn zo speciaal maakt

De wijnproductie in het district Stefan Vodă begon serieus in de 18e eeuw, dankzij een samenwerking tussen groepen Franse kolonisten en monniken - die beiden de speciale kwaliteit van de grond erkenden. Voor de monniken was het de perfecte omgeving om druiven voor heilige wijn te verbouwen, en voor de Fransen leek het griezelig veel op het terroir van Bordeaux. Purcari ligt ongeveer op dezelfde hoogte als de Franse regio, en de bodem van beide regio's is rijk aan rubidium - een chemische stof die de wijn in Bordeaux en Purcari een koninklijk paarse kleur geeft.

Onze top 5 flessen van Château Purcari

Hier bij 8wines zijn we al lange tijd fan van Château Purcari en bieden we een reeks wijnen aan op onze website. Nu gaan we dieper in op hun assortiment, kiezen we enkele individuele wijnen uit en leggen we uit waarom ze zo'n ongelooflijke waarde hebben.

1: Château Purcari Freedom Blend

Het eerste wat wij zouden aanraden is de Château Purcari Freedom Blend. Het is een heerlijke, eetvriendelijke wijn en een fantastische manier om kennis te maken met enkele druiven uit Oost-Europa.

    • 2021
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Andere rode mengsels
    • Saperavi, Bastardo Magarachsky, Babeasca Neagra
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Andere rode mengsels
    Druiven
    Saperavi, Bastardo Magarachsky, Babeasca Neagra
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

Erkend door Jancis Robinson (die het de UK Wine of the Week noemde), is deze blend een levendig donkerrood. Hij leeft met tonen van zoete bramen, kersen en zwarte bessen, samen met klassieke aardse tonen en sappige rode peper. U kunt ook subtiele hints van chocolade en granaatappel vinden, afkomstig van respectievelijk de Bastardo en de Rară Neagră.

2: Château Purcari Negru de Purcari

Drink als de koningin van Engeland, voor een betaalbare prijs. Negru de Purcari is dezelfde blend die Château Purcari op de kaart zette, met een gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1878. Het is een overwegend Cabernet Sauvignon wijn, met porties Saperavi en Rară Neagră. 

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Cabernet Sauvignon
    • 55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Cabernet Sauvignon
    Druiven
    55% Cabernet-Sauvignon, 40% Saperavi, 5% Rara Neagra
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

Deel van de allure van deze wijn is zijn prachtige rode kleur, met hints van donkerpaars. Hij is gemakkelijk te verwarren met een Franse rode wijn, barstensvol rood en zwart fruit, een eikenhouten tanninestructuur en subtiele kruiden. Dit is een verfijnde, robuuste rode wijn, voor degenen die hun smaak serieus nemen.

3: Château Purcari Rara Neagra de Purcari

Deel van wat de wijnen van Château Purcari onderscheidend en "ongewoon" maakt, is het gebruik van delen van Rară Neagră, een Moldavische druif die wordt gebruikt in hun beroemdste blends. Rara Neagră de Purcari is een single-varietal expressie van deze druif, die u goed laat kennismaken met het geheime ingrediënt van de wijnmakerij. 

    • 2022
    • 750ml
    • Rood
    • 13%
    • Andere rode wijn
    • Rara Neagra
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2022
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    13%
    Variatal
    Andere rode wijn
    Druiven
    Rara Neagra
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

Rara Neagră is een onmiskenbaar krachtige wijn, met een ruggengraat van kruiden en eikenhout, verkregen door 6 maanden vatrijping voor de release. Let op tonen van granaatappel, zure kersen en kamille - slechts enkele van de fascinerende smaken die deze wijn zo bijzonder maken. 

4: Château Purcari Academia Viorica

De Academia-lijn is waar u de diversiteit van Château Purcari begint te zien, en hun oranje Viorica wijn is daar een fantastisch voorbeeld van. De kleur wordt verkregen door verlengd schilcontact van de Viorica-druiven, waardoor deze iets tanninerijker is dan witte wijn, maar nog steeds uiterst gemakkelijk te drinken. 

    • 2021
    • 750ml
    • Wit
    • 13.5%
    • Andere witte wijn
    • Viorica
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2021
    Maat
    750ml
    Type
    Wit
    Alcohol
    13.5%
    Variatal
    Andere witte wijn
    Druiven
    Viorica
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië
    • Sinaasappel

Het is heerlijk fruitig vanaf het begin, met een boeket van steenvruchten en bloemblaadjes. In de mond is er een rijke concentratie van fruit gekoppeld aan een verfrissende, stevige zuurgraad en een relatief lichte body. Let op hints van honing, die de mooie gouden kleur weerspiegelen, in de licht zoete afdronk. 

5: Château Purcari Academia Saperavi

Tot slot bevelen wij van harte de Saperavi wijn van Château Purcari aan. De Academia Saperavi is een serieuze, broeierige rode wijn. Hij heeft een inktachtige kleur, dieprood met tinten van dat opmerkelijke rubidiumpaars. 

    • 2020
    • 750ml
    • Rood
    • 14%
    • Saperavi
    • Saperavi
    • Chateau Purcari
    • Zuidoostelijk
    • Moldavië
    Vintage
    2020
    Maat
    750ml
    Type
    Rood
    Alcohol
    14%
    Variatal
    Saperavi
    Druiven
    Saperavi
    Wijnmakerij
    Chateau Purcari
    Regio
    Zuidoostelijk
    Land
    Moldavië

Deze wijn toont opmerkelijke finesse, die hem gemakkelijk in enkele van de beste terroirs van Frankrijk zou kunnen plaatsen. Hij zit boordevol zwart fruit - pruimen, pruimen en bramen, samen met subtiele tonen van chocolade en zoethout. Met zijn volle body en prominente, zijdeachtige tannines is dit een wijn om te combineren met steak, of om alleen van te genieten.

Tasting Cases

U kunt uw eigen koffers samenstellen op de website van 8wines, maar voor Château Purcari hebben wij al veel werk voor u gedaan. Onze Purcari proefkoffers zijn er in drie niveaus. Niveau 1 is een introductie tot Moldavische wijn - een betaalbare verkenning van de inheemse druiven van het land, samen met een paar Purcari klassiekers.

Tier 2 is een selectie van Gouden medaille-winnende wijnen van Château Purcari, waaronder verschillende van de Academia-lijn en een beperkte editie Negru de Purcari.

Finally, Tier 3 is een keuze uit de het allerbeste dat de wijnmakerij te bieden heeft, waaronder hun heerlijke Brut mousserende wijn en een selectie van broeiende rode wijnen uit de Academia-lijn.

Of u nu een wijnkenner bent die zijn kelder wil vullen of gewoon iets nieuws wil proberen, Château Purcari is een bezoek waard. De combinatie van geschiedenis, traditie en kwaliteit maakt het een must voor iedereen die de beste wijnen van Moldavië wil proeven. Om hun volledige assortiment te verkennen, is de Château Purcari website of onze eigen zijn beide goede plaatsen om te beginnen.