Wijn consumptie in Frankrijk 2010 - 2024

Inleiding

Frankrijk heeft de reputatie een van de grootste wijnproducenten ter wereld te zijn en de Franse cultuur is onlosmakelijk verbonden met wijnbouwrituelen. Al eeuwenlang genieten Fransen van rode en witte wijn bij het eten en tijdens sociale bijeenkomsten. In de loop der jaren heeft de wijnconsumptie in Frankrijk aanpassingen ondergaan als gevolg van een reeks factoren, waaronder gezondheidsrichtingen, economische omstandigheden en de zich ontwikkelende smaak van consumenten. In deze brede analyse kijken we naar de niveaus van consumptie per hoofd van de bevolking en de totale wijnconsumptie voor de periode 2010-2024 in Frankrijk. Ook bekijken we wat de jaarlijkse veranderingen in de wijnconsumptie veroorzaakt en welke likeuren gebruikt kunnen worden als alternatief voor wijn of als vervanging voor wijn.

Tabel: Wijnconsumptie in Frankrijk (liter per hoofd van de bevolking en totale consumptie)

Jaar Liter per hoofd Totale wijnconsumptie (miljoen hectoliter)
2010 46.7 2.98
2011 44.8 2.84
2012 42.8 2.71
2013 40.8 2.57
2014 39.1 2.44
2015 37.9 2.33
2016 35.8 2.19
2017 33.7 2.04
2018 31.2 1.85
2019 29.7 1.68
2020 28.2 1.52
2021 26.8 1.39
2022 25.5 1.27
2023 24.2 1.16
2024 22.5 1.02

Jaarlijkse verandering in consumptie

Groeiende populariteit van rosé wijn

De stijging van de verkoop van roséwijn op de Franse markt is een sleutelfactor geworden in de verandering van het consumentengedrag in de wijnindustrie en heeft geleid tot het ontstaan van een aantal strategische kansen, zowel voor de leiders als voor de nieuwkomers in de wijnindustrie. De paradigmaverschuiving werd aangedreven door een mix van verschillende factoren, zoals veranderende smaakvoorkeuren, sociale trends en uitstekende marketingcampagnes.

De marktcijfers laten een duidelijke stijging zien in de vraag naar roséwijn en, ruwweg gezegd, lijken steeds meer mensen te genieten van de flexibiliteit, waardoor het een categorie is geworden die het hele jaar door kan worden gedronken. Deze tendens maakt van rosé een nicheproduct tot een megakandidaat, waarvoor marketeers en producenten een strategische aanpassing moeten vinden. De gevestigde bedrijven in de sector profiteren van deze beweging door zich te diversifiëren en te investeren in de ontwikkeling van productiemethoden voor rosé. Een andere strategie die heeft bijgedragen aan de uitbreiding van het klantenbestand buiten het traditionele bolwerk, is een goed doordachte positionering van het merk en een campagne die zich richt op specifieke groepen consumenten.

Economische factoren

Economische factoren beïnvloeden de vraag naar wijn. De recessie of onzekerheid van de economie kan ertoe leiden dat consumenten minder uitgeven aan wijn en andere discretionaire artikelen. Economische recessies in sommige jaren zijn mogelijk een van de redenen voor de terugval van de wijnconsumptie in die jaren.

Concurrentie van andere dranken

Daarnaast kwamen verschillende alcoholische en andere niet-alcoholische dranken de concurrentie aanwakkeren. Sommige anderen hebben besloten om over te stappen op andere alcoholische dranken zoals ambachtelijk bier en sterke dranken die andere smaakopties hebben en een andere sociale klasse aantrekken. Daarnaast heeft de opkomst van alcoholvrije keuzes, zoals alcoholvrije wijn en mocktails, alternatieven gegeven aan mensen die helemaal geen alcohol willen drinken.

Generatieverschuivingen

Generatiewisselingen onder consumenten hebben ook geholpen om wijnconsumptiepatronen op dezelfde manier vorm te geven. Jongvolwassenen zoals millennials en generatie Z houden van sensatie in hun leven en dit is waar hun smaak kan verschillen van die van hun oudere generaties. Deze generatiewisselingen hebben verschuivingen teweeggebracht in de drankvoorkeuren, waarbij traditionele wijnconsumpties zijn.

Wijncultuur en onderwijs

De wijncultuur en het onderwijs van consumenten zijn ook belangrijke factoren bij het beïnvloeden van hun consumptiepatronen. Wijnkennis en -bewustzijn kunnen leiden tot een meer bewuste en geïnformeerde wijnconsument. Als mensen meer te weten komen over de verschillende wijnstijlen, de regio's van herkomst en de kwaliteitsniveaus, kunnen ze besluiten om meer kwaliteitswijnen of andere variëteiten te kopen die ze niet gewend zijn, waardoor de totale wijnverkoop stijgt.

Substituten voor wijn

Met de daling in wijnconsumptie zijn veel consumenten overgestapt op alternatieve dranken. Deze vervangers kunnen zijn:

Craft Bier

Ambachtelijk bier is de laatste jaren in opkomst en biedt de consument een breed scala aan smaken en stijlen. Sommige wijndrinkers zijn overgestapt op ambachtelijk bier als alternatief voor wijn dankzij de smaak en het vermogen om een unieke drinkervaring te bieden.

Gedistilleerde dranken

De sector van sterke dranken zoals whisky, wodka, gin en andere is gegroeid in populariteit. Sommige wijndrinkers zijn overgestapt op gedistilleerde dranken naar keuze, zoals cocktails en verschillende mixdrankjes die alternatieve smaken en alcoholgehaltes bieden.

Alcoholvrije dranken

De opkomst van alcoholvrije dranken is een ander probleem, omdat mensen een optie hebben voor mensen die hun alcoholconsumptie willen beperken. Niet-alcoholische wijnen, bruisend water en niet-alcoholische dranken hebben allemaal de belangstelling zien toenemen van mensen die op zoek zijn naar verkwikkende en alcoholvrije dranken.

Conclusie

Opmerkelijk is dat de wijnconsumptie in Frankrijk tussen 2010 en 2024 aanzienlijk is veranderd. Tal van factoren, zoals gezondheidszorgen, financiële omstandigheden en concurrentie met andere dranken, hebben deze tendensen getemperd. De wijnindustrie zal haar productiemethoden moeten aanpassen aan de veranderingen in de eisen van de consument die gepaard gaan met de veranderende markttrends. De daling van de wijnconsumptie heeft niets te maken met het verlies van het culturele belang van wijn in Frankrijk, maar is eerder een teken van een verandering in levensstijl en keuzes. Door de innovatie van de wijnindustrie en haar vermogen om tegemoet te komen aan de gevarieerde smaken van klanten, zal wijn de ware manifestatie van de Franse cultuur blijven.

FAQs

Wat zijn de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de daling van de wijnconsumptie in Frankrijk?

    • De daling van het wijn drinken in Frankrijk is gerelateerd aan gezondheidsbewegingen, economische factoren en de ontwikkeling van de wijncultuur.

Welke soorten alcoholische dranken vervangen de wijnconsumptie in Frankrijk?

    • Onder de wijnvervangers in Frankrijk vallen verschillende soorten bier samen met verschillende soorten sterke dranken zoals whisky, wodka, gin en andere. Ook het aantal niet-alcoholische dranken, zoals alcoholvrije wijn en mocktails, neemt toe, omdat dit favoriete opties worden voor mensen die geen alcohol willen drinken.

Hoe hebben generatieverschuivingen de opkomst van wijn drinken onder de Fransen bepaald?

    • De wijndrinkende generatie en in het bijzonder millennials en generatie Z hebben de wijnconsumptiegewoonten gevormd. Jongere leeftijdscohorten geven de voorkeur aan ervaringsgerichte keuzes en willen verschillende wijnsmaken, waardoor ze afwijken van de conventionele modellen voor wijnconsumptie.

Op welke manieren hebben de Franse wijncultuur en het onderwijssysteem invloed op het drinken van wijn?

    • De toegenomen kennis van en interesse in wijn heeft de consumenten gevormd, die over het algemeen selectiever zijn. Naarmate mensen meer te weten komen over verschillende wijnsoorten, regio's en kwaliteitsniveaus, kunnen ze de voorkeur geven aan superieure wijnopties of nieuwe variëteiten ontdekken. Als gevolg van dergelijke omstandigheden wordt de totale hoeveelheid wijn die door mensen wordt geconsumeerd beïnvloed.

Wat is de hoeveelheid wijn die per hoofd van de bevolking in Frankrijk wordt geconsumeerd in het jaar 2023?

    • Aan het einde van 2023 dronk elke Franse man of vrouw 24,2 liter per persoon en werd er in dat jaar in totaal 1,16 miljoen hectoliter wijn geconsumeerd. Dit betekende een voortzetting van de dalende vraag naar wijn in het land, wat duidt op gezondheidsverschuivingen, economische factoren en het aanpassen van de voorkeuren van consumenten.

Hoeveel wijn zullen Fransen zelfde in 2024?

    • Op de grafiek wordt voorspeld dat de wijn in 2024 zal aanhouden met een consumptie van 22,5 liter per hoofdstad en een totale consumptie van 1,02 miljoen liter.