Israëlische wijnen
Dit deel van de wereld is beroemd om zijn eeuwenoude wijnbouwerfgoed, maar de laatste jaren hebben de Israëlische wijnen een heropleving gekend. Er zijn nu meer dan 300 Israëlische wijnhuizen, waarvan vele familiebedrijven die kleine hoeveelheden topwijnen maken.
Belangrijke Israëlische wijngebieden
De belangrijkste wijngebieden van Israël die de beste Israëlische wijn produceren liggen in de koelere, hoger gelegen gebieden weg van de Middellandse-Zeekust. Galilea in het noorden staat bekend om zijn heuvelachtig terrein met hoogtes tot 1000 meter en vulkanische en terra rossa bodems. Een ander noordelijk hooggelegen gebied op de Israëlische wijnkaart is de Golan Hoogvlakte, een vulkanisch plateau dat tot 1200 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Dicht bij Jeruzalem in het centrum van Israël liggen de Judean Hills waar een derde van Israëls wijngaarden liggen. In het uiterste zuiden ten slotte ligt de Negev-woestijn, waar de zware, droge omstandigheden een aantal unieke Israëlische Merlot-, Chardonnay-, Shiraz- en Muscat-variëteiten voortbrengen.
Israëlische druivenrassen
Israëlische wijnen worden voornamelijk gemaakt van klassieke Franse rassen als cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en chardonnay. Lokale wijnmakers experimenteren ook met mediterrane rassen die beter geschikt zijn voor de hete, droge zomers. Hiertoe behoren Grenache, Carignan, Mourvedre en Viognier. Israëlische wijnen worden gemaakt in een grote verscheidenheid aan stijlen en zijn over het algemeen voedselvriendelijk en passen goed bij typisch mediterrane gerechten.
Very good service, fast and reliable.