Kosjere wijnen
Kosjere wijnen moeten worden geproduceerd in overeenstemming met strenge Joodse dieetwetten, bekend als "kashrut". Deze regels bepalen wie de wijn mag hanteren tijdens en na het wijnbereidingsproces, en waarvoor. In de meeste gevallen moeten gecertificeerde kosjere wijnen worden gemaakt door of moet het wijnbereidingsproces onder toezicht staan van sabbatvierende joden. Alles wat bij de wijnbereiding wordt gebruikt, zoals gist of klaringsmiddelen, moet ook als koosjer worden gecertificeerd.
Kosjere wijngebieden
Traditioneel werden koosjere wijnen gemaakt in een zeer zoete stijl, maar dit is de laatste jaren veranderd door de opkomst van nieuwe en innovatieve koosjere wijnhuizen. Veel van deze zijn gevestigd in Israël, waar de vraag naar droge koosjere wijnen van hoge kwaliteit jonge wijnmakers heeft aangemoedigd om te experimenteren. Belangrijke subregio's in Israël zijn de Judean Hills, de Golan Heights en Galilea. U kunt ook uitstekende koosjere wijn kopen uit delen van Spanje, Italië en Californië.
Kosher wijn-spijs combinaties
Kosjere wijnen worden vaak gekocht om op Joodse feestdagen naast traditionele gerechten te nuttigen. Rode koosjere wijnen van cabernet sauvignon, merlot of syrah passen doorgaans goed bij stevige gerechten als cholent of runderborst. Witte koosjere wijnen van Chardonnay of Sauvignon Blanc passen goed bij aardappelpannenkoeken of gegrilde vis.
Ok!