Amerikaanse wijnen
Amerikaanse wijn wordt gemaakt sinds 1769 met de stichting van de San Diego missie door de Spanjaarden. De wijnbouw verspreidde zich geleidelijk verder naar het noorden toen ze meer missies plantten, met de eerste druiven aangeplant in Napa Valley in de jaren 1830. Hoewel de wijnbouw tijdens de drooglegging afnam, zijn de VS tegenwoordig de vierde grootste producent ter wereld en consumeren de Amerikanen per hoofd van de bevolking meer wijn dan enig ander land.
Belangrijkste Amerikaanse wijngebieden
Meer dan 90% van de Amerikaanse wijn wordt gemaakt in Californië, waar het warme klimaat en de grote verscheidenheid aan terroirs zorgen voor optimale wijnbouwomstandigheden. De staat wordt gedomineerd door de wijnstreek Napa Valley, die bekend staat om zijn krachtige rode wijnen en eiken witte wijnen, en het koelere Sonoma County, waar zich de Russian River Valley, Alexander Valley en Dry Creek Valley bevinden, om er maar een paar te noemen. Naast Californië hebben Oregon en Washington onlangs een reputatie opgebouwd voor elegante rode en witte wijnen uit een koeler klimaat.
Amerikaanse druivenrassen
De meeste populaire wijnen in de VS worden gemaakt van bijna alle grote Europese druivenrassen, waarbij in de meeste regio's Bordeaux-favorieten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Sauvignon Blanc domineren. Koelere gebieden zoals de kuststreken van Sonoma en Oregon staan bekend om hun elegante Pinot Noirs en Chardonnays. Zinfandel is bijzonder populair in de warmere Californische wijngebieden. Amerikaanse wijnmakers blijven experimenteren met een groot aantal andere rassen, waaronder mediterrane nietjes als Grenache, Carignan, Mourvedre en Tempranillo.
Ok!