Zoete wijnen
De eenvoudigste manier om een zoete wijn te maken is de druiven laat in het jaar te oogsten, wanneer zij een hoog suikergehalte hebben bereikt. Veel van 's werelds beroemdste zoete wijnen worden gemaakt met edelrot, een soort schimmel die de druiven doet verschrompelen en de smaken en zoetheid intensiveert. Het komt ook vaak voor dat zoete wijnen zijn versterkt door extra alcohol toe te voegen in de vorm van brandewijn of een andere van druiven afkomstige gedistilleerde drank. Zoete wijnen zijn er in verschillende stijlen en smaakprofielen, waardoor ze ideaal zijn om van te genieten aan het eind van een maaltijd of als meditatiewijn.
Belangrijke zoete wijngebieden
Zoete wijnen worden overal ter wereld gemaakt, maar de bekendste voorbeelden zijn Sauternes uit Frankrijk en Tokaji uit Hongarije, waar u zoete wijn van de hoogste kwaliteit kunt kopen. Sauternes is een kleine regio in de buurt van Bordeaux, gelegen tussen twee rivieren die ideale omstandigheden creëren voor edelrot. De druiven voor Tokaji wijnen worden verbouwd op een klein plateau in de beschutting van de Karpaten waar edelrot ook veel voorkomt. Andere belangrijke zoete wijngebieden zijn de Douro-vallei in Portugal voor zoete versterkte portwijnen, zoete sherry uit Jerez in Zuid-Spanje, en ijswijn gemaakt van bevroren druiven in Canada en Duitsland.
Druivenrassen voor zoete wijn
Zoete wijnen kunnen van bijna elke druivensoort worden gemaakt. Sauternes wordt gemaakt van Semillon en Sauvignon Blanc, terwijl Furmint wordt gebruikt voor Tokaji. In Canada worden ijswijnen vaak gemaakt van het winterharde hybride ras Vidal, dat bestand is tegen de vrieskou. Andere populaire druivenrassen voor zoete rode wijn en zoete witte wijn zijn Muscat, Chenin Blanc, Riesling en Vouvray.
communication en speed ol service