Lekker eten, gezellig samenzijn met je familie en je buik vullen met warme drankjes om je te beschermen tegen de kou buiten - daar draait het allemaal om bij Kerstmis. In de volgende 6 minuten verkennen we de beste wijnen voor de kerstperiode, hoe je wijnen kunt combineren met feestelijke smaken en bevelen we een aantal flessen aan die een cadeau waard zijn voor de wijnliefhebber in je gezin. Of je nu op zoek bent naar een drankje voor bij een uitgebreide maaltijd, of gewoon op zoek bent naar een geweldig cadeau, de juiste fles wijn maakt alles zoveel beter. Dat is waar onze gids om de hoek komt kijken.
De traditie van kerstwijnen en -dranken
Kerstmis is in wezen onze moderne versie van midwinterfeesten, zoals Yule en Saturnalia. Door de geschiedenis heen zijn deze feesten altijd gepaard gegaan met drinken, feesten en het geven van geschenken, die ons allemaal een gevoel van overvloed en vreugde geven om de lange winters door te komen.
Wijn is altijd een integraal onderdeel geweest van winterfeesten. Dit is al zo sinds de tijd van het oude Griekenland, toen Dionysus, de god van de wijn, betrokken was bij de midwinterviering. Tegenwoordig kan elke wijnsoort worden beschouwd als een hoofdbestanddeel tijdens de kerstperiode. Kerstwijnen variëren van mousserende witte wijnen tot rijke, gedistilleerde rode wijnen. Alleen al de overvloed aan smaken en stijlen heeft ertoe geleid dat velen Google gebruiken om de volgende vragen te stellen:
- Hoe smaakt kerstwijn?
Typisch Kerstwijnen bevatten smaken als kaneel, kruidnagel, sinaasappelschil, geroosterde noten en rijp rood fruit - dezelfde smaken die we associëren met kerst in het algemeen. Deze smaken kunnen worden toegevoegd aan glühwein door middel van specerijen, maar ze komen ook van nature voor in veel rode wijnen en zelfs in sommige witte of mousserende wijnen. - Welke alcohol is het beste voor Kerstmis?
Voor het kerstdiner is het moeilijk fout te gaan met robuuste rode wijnen, of zelfs rijkere rode opties zoals Amarone of Port. Kies voor mousserende wijnen als toast.
Als je na het lezen van dit artikel nog steeds niet zeker weet welke wijnen je het beste kunt serveren met kerst, bekijk dan onze Kerstmis Proeverij. Dit is onze selectie wijnen met alle smaken die we hierboven hebben genoemd.
Het varieert van pittige sprankelende witte wijnen tot klassieke rode wijnen, zoals Châteauneuf-du-Pape. Bestel het als cadeau voor iemand anders, of als cadeau voor jezelf. Laten we nu eens diep duiken in de smaken van Kerstmis en hoe je die het beste kunt combineren met wijn.
Feestelijke wijnarrangementen voor het kerstdiner
Welkomstdrankjes en voorgerechten
Kerstvoorgerechten variëren van land tot land en van familie tot familie, maar ze bestaan vaak uit zeevruchten, worstenbroodjes of eenvoudige basisgerechten zoals broodstengels.
Soms is een mousserende wijn alleen al voldoende om je te laten watertanden. Je kunt hem serveren als aperitief of naast een breed scala aan hapjes.
Perfecte aperitieven
Onze allereerste aanbeveling is de Champagne Jacquesson Cuvee 747 een decadente non-vintage met complexe lagen brioche en citrus. Je vindt er ook duidelijk feestelijke smaken van sinaasappelschil in terug. Dit is de perfecte verwelkoming voor elk feest, en de Champagne zal zeker elke toast verheffen.
Aan de andere kant van de medaille verwijst Crémant naar Franse bruisende wijn die buiten de erkende Champagnestreek wordt gemaakt. Terwijl "Champagne" een gevoel van grandeur uitstraalt, is Crémant net zo goed en wordt vaak over het hoofd gezien. Deze van wijnhuis Henri Champliau is geweldig om te combineren met gerookte zalm en zit boordevol smaken van appel, peer en amandelen.
Combineren met voorgerechten en hapjes
Het maakt niet uit in welk deel van Europa je bent, zeevruchten vaak op tafel bij het kerstdiner. Of het nu in de vorm van karper of garnalencocktails is, het is belangrijk om te weten wat je erbij kunt serveren.
Onze grote aanrader is deze Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc van Greywacke. Hij is licht en speels in de mond, met mooie tonen van citruszeste en kruiden die zelfs het meest subtiele voorgerecht met zeevruchten niet zullen overheersen.
Voor rijkere voorgerechtenbijvoorbeeld hartige soepen, saucijzenbroodjes of foie gras (zoals ze in Frankrijk vaak serveren), raden we aan om af te wisselen tussen deze twee wijnen van Bread & Butter winery. Hun Chardonnay is betaalbaar en veelzijdig. Zijn boterige textuur past perfect bij terrines, noten en romige patés.
Als je in de stemming bent voor een rode, Bread & Butter's Pinot Noir licht genoeg om bij voorgerechten te serveren, en de smaken van veenbes, bakkruiden en geroosterd cederhout maken het een ideale kerstwijn.
De hoofdzaak: Klassieke kerstgerechten
Als je kerstfeest rijker en voller wordt, is het tijd om het grote geschut tevoorschijn te halen: de robuuste rode wijnen en de witte wijnen die de leeftijd waard zijn.
Kalkoen
Deze vogel heeft een relatief lichte smaak, met aardse ondertonen. De beste wijn voor kalkoen moet iets zijn dat zowel sappig is als complementair qua smaak.
Onze favoriet is Pinot Noir van Chateau Purcari een perfect uitgebalanceerde rode wijn uit Moldavië. Hij heeft een prachtige dieppaarse kleur en de tonen van kersen, cranberry's en paddenstoelen passen uitstekend bij een gebraden vogel.
Als je iets wilt dat meer contrast biedt, is de Edmond de Rothschild Rimapere Sauvignon Blanc ook een geweldige optie. Zijn knapperige zuurgraad snijdt door de kalkoen en reinigt het gehemelte, terwijl hij een verfrissend contrast biedt met tonen van citrus en tropisch fruit.
Rundvlees
Op welke manier je je rundvlees ook serveert met Kerstmis, het is zeker een rijke en hartige eetervaring. Je hebt er een volle rode wijn bij nodig, bij voorkeur met hoekige zuren en veel tannines. De meesten zullen het erover eens zijn dat je het beste Cabernet Sauvignon kunt drinken.
Onze aanbeveling komt uit Californië. De Caymus Cab Sav wordt door critici geprezen om zijn weelderige tannines en complexe lagen rijp fruit. Het is gewoon een onverslaanbare combinatie met rosbief en een heerlijke wijn op zich, perfect om je kerstmaal op te waarderen.
Gans
Gans is de laatste tijd een zeldzaamheid aan de kersttafel, maar het blijft een klassieker. Het wordt vaak beschouwd als vet vlees met een zoete maar rijke smaak, die vaak wordt opgepept door de toevoeging van kruiden als rozemarijn en tijm. Het heeft een avontuurlijke combinatie nodig, iets dat even gedurfd is, maar toch zuur genoeg om door het vet heen te snijden.
De Riesling Schloss Gobelsburg van de prestigieuze Ried Heiligenstein wijngaard is opgewassen tegen deze taak.
Het heeft een robuuste zure structuur, met feestelijke tonen van sinaasappelschil, gedroogde kruiden en witte winterse bloemen.
Lam
Lamsvlees heeft een iets wildachtigere en meer genuanceerde smaak dan rundvlees, maar is daarom niet minder rijk. Het heeft een krachtige rode wijn nodig, maar misschien een die minder zuur is en meer zacht, gelaagd en kruidig.
Daarvoor is Australische Shiraz een geweldige optie. Onze favoriet is de Penfolds Bin 28 Shiraz Dit is aantoonbaar een van de meest iconische Australische rode wijnen die je kunt kopen.
Het is gemaakt van Shiraz (ook bekend als Syrah) druiven uit heel Zuid-Australië, en zijn rijke zwarte fruit en chocolade noten zijn een geweldige partner voor lamsvlees.
Notengebraad
Voor vegetariërs is notengebraad waarschijnlijk het populairste hoofdgerecht voor kerst. Het kan een uitdaging zijn om de nootachtige en kruidige smaken te combineren. De beste wijn voor bij notengebraad heeft veel kruiden en genoeg karakter om de uitgesproken aardse smaken van dit gerecht te weerstaan. Misschien een kruidige Grenache, of een volle Chenin Blanc uit de Loire?
Voor de Grenache kunnen we aanraden Mora & Memo's robuuste rode uit Sardinië, waar Grenache eigenlijk geen Grenache heet, maar Cannonau.
Het is een ideaal middelpunt voor een kerstdiner, barstensvol smaken van zwart fruit en gedroogde kruiden.
Als alternatief biedt Chenin Blanc een intrigerende combinatie. Le Haut Lieu Sec van Domaine Huet biedt veel zuur en opvallende tonen van honing en gist, die geroosterde noten prachtig aanvullen.
Feestelijke combinaties voor desserts en kaas
Als de nagerechten en kaasplankjes aan het eind van de avond tevoorschijn komen, lijkt het misschien alsof alles op z'n einde loopt. Maar als het om wijn gaat, wordt het pas echt interessant.
Kerstdesserts
Met gerechten zoals kerstpudding, mince pies, marsepein of maanzaadtaartjes die overal op het continent worden gegeten, kunnen de feestelijke desserts net zo rijk zijn als het hoofdgerecht. Hier zijn een paar van onze favoriete zoete kerstwijnen, boordevol midwinterse smaken.
Voor lichtere desserts zoals gehakttaartjes is het moeilijk om de fout in te gaan met een publiekslieveling als de Moscato. Deze zoete witte wijn van La Spinetta is daar een perfect voorbeeld van. Hij is licht in alcohol, heeft een lichte bruis en zit vol citrus- en bloemensmaken: precies wat je op dit moment van de avond nodig hebt.
Wat is er beter voor een vullend kerstdessert dan een wijn die lijkt op kerstpudding? Dat is wat je krijgt met Amarone. Deze Noord-Italiaanse wijn staat bekend om zijn smaken van gedroogd fruit, chocolade en kruiden. Dit voorbeeld van Fasoli Gino is geconcentreerd en krachtig, een heerlijke partner voor pudding of yule logs.
Kaasplanken
Kaasplanken kunnen een breed scala aan smaken bieden, dus het kan moeilijk zijn om één wijn te vinden die bij al deze smaken past. Het kaasplankje is echter vaak het decadente einde van een avondje smullen, en in onze gedachten is er één wijn die eruit springt. Barolo wordt beschouwd als de koning van de rode wijn, en het is de natuurlijke partner voor een gevarieerd kaasplankje.
G. D. Vajra's Barolo Ravera belichaamt alles wat je verwacht van een robuuste rode wijn, met structurele tannines, krachtige zuren en lagen rood fruit, zoethout, gedroogde kruiden en sinaasappelschil. Het maakt van elke kaasplank zeker een gastronomische ervaring.
Tips voor hosting met wijn
Met al die verschillende wijnen die je tot je beschikking hebt, kan het een ingewikkelde zaak lijken om ervoor te zorgen dat je er het beste uit haalt. Er zijn echter een paar algemene vuistregels die alles gemakkelijker maken.
Mousserende wijnen zoals Prosecco, Champagne of Crémant worden het best gekoeld geserveerd, rechtstreeks uit de koelkast. Probeer een fluitvormig glas te gebruiken, omdat dit de bubbels langer vasthoudt en de subtielere aroma's van de wijn naar je neus drijft.
Met witte wijnen, zoals Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc of Moscato, kunnen licht gekoeld worden geserveerd (tussen 7 en 12°C). Als algemene regel geldt dat je ze ongeveer 20-30 minuten voordat je ze serveert uit de koelkast haalt. Je kunt heel specifiek zijn in het glaswerk dat je moet gebruiken voor verschillende soorten witte wijn, maar over het algemeen kun je elk standaard wijnglas gebruiken.
Rode wijnen, zoals Cabernet Sauvignon, Grenache, Pinot Noir en Syrah/Shiraz, zijn het lekkerst als ze iets onder kamertemperatuur worden geserveerd (tussen 15 en 18°C). Dit betekent in wezen het tegenovergestelde van witte wijn en ze 20-30 minuten in de koelkast leggen voordat je ze serveert. Voor rode wijnen zijn wijder gebogen glazen goed om de aroma's te benadrukken, maar elk standaard wijnglas volstaat ook.
Kerstmis is een tijd van feesten, samenkomen en troost. Zoals we in de geschiedenisboeken kunnen lezen, is het ook nauw verweven met de consumptie van wijn, dus we raden je aan om er het beste van te maken. De juiste fles kan de feestdagen nog onvergetelijker maken.
Als je nog steeds niet het perfecte cadeau of de ideale combinatie kunt vinden, denk dan aan onze speciaal samengestelde Christmas Tasting Case, die direct bij je thuis kan worden bezorgd. Houd er ook rekening mee dat geen van deze suggesties voor combinaties standvastig zijn. Kerstmis kan een tijd zijn van zowel traditie als experimenteren: probeer ongewone combinaties, nieuwe geschenken en verfris jezelf voor het komende jaar. Proost!
Ok!