Kerst is een magische tijd van het jaar waarin we heerlijk eten dat we normaal niet zouden eten, en verwarmende, heerlijke wijnen drinken. In dit artikel leiden we je naar de beste kerstwijnen, en laten we je weten wat hun beste combinaties zijn. Om het feest gaande te houden, vertellen we je ook over enkele leuke wijngerelateerde spelletjes die je na het eten kunt spelen, met vrienden of familie.
Maar eerst gaan we kijken hoe de traditie van Kerstmis is ontstaan, en beantwoorden we enkele vragen over de wijnen, dranken en smaken die met Kerstmis het meest gedronken worden.
Wat zijn de traditionele kerstwijnen en -dranken?
Voordat we beginnen met de beste kerstwijnen en -smaken, laten we je eerst iets vertellen over het verhaal van drinken met kerst - het is een fascinerend verhaal.
Kerstmis is in wezen de christelijke interpretatie van het midwinterfeest, dat door veel verschillende volkeren en culturen over de hele wereld wordt gevierd. In het oude Europa noemden Germaanse heidenvolken het Yule, terwijl de oude Romeinen een versie hadden die Saturnalia heette. Het geven van geschenken was een belangrijk onderdeel van deze feesten, evenals dansen en stevig drinken.
Terwijl Yule meer gericht was op bier en bloedoffers (een traditie die we helaas in de loop der tijd zijn kwijtgeraakt), was Saturnalia meer een wijngeobsedeerd feest. Het idee dat deze feesten door het christendom werden uitgeroeid is niet helemaal juist. Toen het christendom steeds prominenter werd, verhuisden deze activiteiten op natuurlijke wijze ook naar de viering van Kerstmis.
De traditie van drinken en vrolijkheid met Kerstmis is tot op de dag van vandaag blijven bestaan. Omdat het een midwinterfeest is, zijn de traditionele kerstspijzen en -dranken meestal gezond en verwarmend, en bijna altijd behoorlijk verwend. Eeuwen van traditie hebben geleid tot een reeks smaken die als kerstsmaak herkenbaar zijn, maar wat zijn die smaken precies? Dit zijn enkele van de meest gestelde vragen over kerstdranken.
-
Wat smaakt kerstwijn?
Kerstwijn smaakt naar kaneel, geroosterde noten, nootmuskaat, gember, sinaasappelschil, steranijs en kruidnagel. Dergelijke smaken worden het meest geassocieerd met het kerstseizoen. Ze zijn allemaal van nature te vinden in sommige van de beste kerstwijnsoorten, zoals Sangiovese, maar kunnen ook aan de pot worden toegevoegd bij het maken van een heerlijke glühwein.
-
Welke alcohol is het beste voor Kerstmis?
Rode wijn, glühwein en mousserende witte wijn worden beschouwd als de beste kerstwijnen. Ze zijn troostend en toegeeflijk, en bevatten veel klassieke kerstsmaken. Glühwein wordt in Scandinavië ook wel Glögg genoemd, en stamt uit de Middeleeuwen. Je kunt het maken door een fles rode wijn te combineren met wat sinaasappelsap, kaneelstokjes, kruidnagel, steranijs, en andere kruiden die je lekker vindt, en alles samen in een pan te verwarmen.
-
Wat is de populairste kerstsmaak?
De populairste kerstsmaken in alle recepten zijn kaneel, nootmuskaat, cranberry en gember. Het kerstdiner zit vol specerijen, maar niet op een hete manier - het zijn verwarmende, hartige specerijen als kaneel en gember die het meest gebruikt worden.
Christmas Wine and Food Pairings
Er zijn veel dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste kerstwijnen voor bij je diner. Het kerstdiner is meestal vlezig en vol hartige kruiden, maar het kan ook heerlijk wrange smaken hebben, zoals cranberrysaus of muntsaus, en veel geroosterde groenten. Al deze extra smaken kunnen de zaak ingewikkelder maken. De gemakkelijkste manier om de beste wijnen voor het kerstdiner te kiezen is je te richten op wijnen met een hoog zuurgehalte, omdat die door veel vet en koolhydraten heen kunnen snijden, en er een te vinden die past bij je hoofdeiwit.
Kalkoen
Gebraden kalkoen is zonder twijfel de populairste vleeskeuze voor het kerstdiner. Het is uniek wit vlees, want het kan droog, delicaat en tamelijk mild van smaak zijn in vergelijking met kip of varkensvlees. Wijnen bij kalkoen zijn licht van smaak, omdat je de subtiele smaak van het vlees niet wilt overstemmen.
Voor rode wijn raden we de Pinot Noir aan. Het is een van de beste kerstwijnen, vanwege zijn hoge zuurgraad, die door veel vet en zetmeel snijdt, en zijn diepe fruitprofiel, dat wat kerstsmaakjes kan bevatten. De Cincuenta y Cinco Pinot Noir uit Argentinië is een geweldige keuze. Hij heeft een lichte body met zeer gerichte fruitige smaken, zodat hij het vlees versterkt zonder het te verstoren. Hij bevat ook wat rokerige elementen in de afdronk, die uitstekend samengaan met de kruiden van de kalkoen.
Er liggen nog een paar opties op tafel bij het combineren van witte wijn met kalkoen. Je zou kunnen denken aan Chardonnay, Champagne of Prosecco, maar wij raden een Sauvignon Blanc uit Sancerre. Sauvignon Blanc's zijn bijna altijd verfrissend zuur, met lichte kruidige tonen, en deze bevat ook wat zilte tonen - perfect om te combineren met een stuk droge, zoute kalkoen.
Kip
Voor het kerstdiner wordt gebraden kip meestal gecombineerd met wat sterke kruiden, zoals rozemarijn, tijm of salie. Kip combineert het beste met witte wijnen, en het is een goed gebruik om de kip licht van smaak te houden.
Wij raden een Chardonnay aan. Vrijwel iedereen kan ervan genieten, waardoor het een van de beste wijnen is voor het kerstdiner. El Enemigo's Chardonnay is een geweldige optie, gemaakt in de stijl van de Jura en vol met smaken van geroosterde noten en gedroogd fruit. Hij is op eikenhout gerijpt, waardoor hij een heerlijk romig mondgevoel heeft dat perfect samengaat met een sappig stuk kip.
Bij gebraden kip kun je ook de weg van de mousserende wijn bewandelen. Cremant De Limoux is een droge roséwijn uit de Languedoc, gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Hij is ideaal om de verwennerij van Kerstmis te omarmen, en past goed bij allerlei gerechten.
Gans
Gebraden gans is vet en vol van smaak, dus heb je een krachtige en zure wijn nodig om dat in balans te brengen. Licht zoete witte wijnen kunnen ook worden gebruikt, zolang ze maar krachtig aromatisch zijn, zoals een Duitse Riesling of een Gewürztraminer.
Onze aanbeveling is echter een van de krachtigste rode wijnen, een Barolo van Castello di Verduno. Hij is vullend, hartig en vol donkere bessen en kruiden - allemaal kenmerken die je nodig hebt in de beste kerstwijnen. Het is een uitstekende keuze voor een diner met een vette gans als middelpunt en veel geroosterde groenten.
Rundvlees
Roast beef vereist iets vols om de rijkdom van het vlees te evenaren. Verschillende rode wijnen zijn geschikt, maar wij bevelen een Syrah/Shiraz aan, puur omdat deze met zijn fruitige en kruidige tonen een van de beste kerstwijnen is die u kunt drinken.
De Penfolds St Henri Shiraz vervaagt de lijnen tussen Oude en Nieuwe Wereld Syrah stijlen en is onze aanbeveling voor het combineren met rosbief. Het is elegant, maar bevat de klassieke rijpe fruitsmaak van Australische Shiraz, samen met kerstachtige tonen van bakkruiden en rook.
Varkensvlees
Varkensvlees kan worden gecombineerd met een grote verscheidenheid aan lichte tot middelzware wijnen. Om iets te kiezen dat past bij de smaken van de winter, adviseren wij een Carignan als rode wijn. Deze Dits del Terra uit Catalonië is een heerlijke keuze, en een van de beste rode wijnen voor het kerstdiner. Hij zit boordevol kruiden die doen denken aan glühwein, donker fruit en wilde kruiden, en vult kruidig varkensvlees en cranberrysaus prachtig aan.
Als u het varkensvlees zelf glaceert met iets zoets, kunt u beter kiezen voor een witte wijn. Deze Sémillon is zuur genoeg om een volledig kerstdiner te doorstaan, maar bevat ook enkele hints van kamperfoelie en bloemenbloesem, die een met honing geglazuurde ham, of zelfs een Coca-Cola ham, heerlijk aanvullen.
Lam
Gebraden lam is een ander heerlijk rijk vlees, dat de deuren opent voor enkele krachtige, kruidige rode wijnen, die doorgaans de beste kerstwijnen zijn. U kunt kiezen voor een Shiraz/Syrah, of misschien een krachtige, tanninerijke Italiaanse rode wijn, zoals Chianti of Primitivo.
Om uw opties zo breed mogelijk te houden, bevelen wij u een betrouwbare Cabernet Sauvignon, van het Californische wijnhuis DAOU. Het is de perfecte begeleider van een kruidig geroosterd lam, hoekig en diep met veel wrange bessen en gedroogde kruiden.
Eend
Gebraden eend is een leuk alternatief voor kalkoen met Kerstmis, en heeft wat extra zoetheid, wat een groot verschil maakt bij het kiezen van de beste wijncombinatie.
Wat rood betreft, past iets brutaals en sappigs bij een decadente en kruidige geroosterde eend. U kunt gaan voor een Spaanse Rioja of Tempranillo, maar wij raden een Sangiovese wijn aan, vol met kerstsmaken. We hebben tot nu toe nog geen Sangiovese wijnen genoemd, en het zou een misdaad zijn om dat niet te doen, want het is een van de beste kerstwijnen die u kunt kopen. Onze keuze is deze Chianti Classico van Caparsa, die vol zit met rijp fruit zoals veenbes en kers, en hartige kruiden en specerijen, zoals rozemarijn, kruidnagel en kaneel.
Eend komt vrij vaak voor in de Aziatische keuken, en is een natuurlijke combinatie voor een Riesling met een vleugje zoetigheid. Als u liever een witte wijn drinkt, raden wij u deze Oostenrijkse Riesling van het wijnhuis FJ Gritsch. Het zou een knapperige geroosterde eend prachtig aanvullen, met zijn complexe, rijpe smaken van steenfruit en subtiele hints van zoete bloemen en honing.
Notengebraad
Een van de populairste veganistische/vegetarische eiwitopties met Kerstmis, een notengebraad is behoorlijk veelzijdig, en de beste kerstwijnen passen er goed bij. Het is intens hartig, dus u zou voor een Pinot Noir kunnen gaan. Een Georgische amberwijn is het overwegen waard, zoals deze tanninezware Rkatsiteli, die uitstekend past bij een eiwitrijk notengebraad met umami-smaak.
Als u echter iets wilt dat bij de rest van de tafel past, raden wij u deze Carignan uit Sardinië. Ook dit is een geweldige kerstwijn, vol donker fruit en droge kruiden. Hij heeft een fantastische structuur, zodat hij bestand is tegen alle rijke jus bij het kerstdiner.
Wij raden u ook aan om onze speciale Kerstmis Premium Proefkoffer. Het heeft interessante varianten van mousserende, witte en rode wijnen, die ook zeer geschikt zijn voor de familievakantie.
Voor alles is Kerstmis een gelegenheid om tijd door te brengen met familie en vrienden. De hier genoemde wijnen zijn niet alleen de ideale combinatie voor uw kerstdiner, maar kunnen ook dienen als cadeau voor uw naasten. U kunt ze zelfs op de een of andere manier in de avond verwerken. Na het diner is het traditie om door te gaan met drinken en de bordspellen tevoorschijn te halen. Misschien kunt u een potje hints spelen, maar met antwoorden die beperkt blijven tot de beste kerstwijnen?
In feite zijn er veel leuke wijn spelletjes die u kunt spelen, maar daar gaan we in een apart artikel dieper op in. Wat uw doel ook is, wij hopen dat dit artikel uw beslissing, en uw kerstviering, een beetje gemakkelijker heeft gemaakt.
Good and interesting selection