Spanje is een land met een eeuwenoude wijnbouwgeschiedenis en herbergt enkele van de beste wijngebieden ter wereld. Spaanse rode wijnen uit Rioja en Ribera del Duero worden alleen geëvenaard door de machtige Italiaanse Barolo en Bordeaux rode wijnen. Spanje verbouwt meer wijnstokken dan enig ander land ter wereld en wordt alleen overtroffen door Italië en Frankrijk wat betreft de hoeveelheid geproduceerde wijn.
Het kan moeilijk zijn om door te breken in de wereld van de Spaanse rode wijn, want vrijwel elke streek van het land produceert in zekere mate wijn. Er zijn veel verschillende namen die je moet onthouden als je de etiketten doorneemt, of je nu online of in een winkel winkelt. Wij zijn er om je daarbij te helpen. Lees verder om de belangrijkste regio's en subregio's van Spanje te ontdekken en wat elk van hen anders maakt. We bevelen ook enkele van de beste Spaanse wijnen aan die nu uit elke regio verkrijgbaar zijn.
Beste Spaanse rode wijnen per regio
- Ribera del Duero
- Rioja
- Castilla y Leon
- Galicia
- Catalonia
- Majorca
- Valencia
- Castilla-La Mancha
- Aragon
- Navarra
Ribera del Duero Region
Ribera del Duero is een beroemde appellation voor Spaanse rode wijn, te vinden in de noordelijke regio Castilla y Leon. Het heeft de op een na hoogste wijnclassificatie (DO) van Spanje gekregen en beschikt over een perfecte cocktail van geografische kenmerken voor wijn van topkwaliteit.
De appellation ligt op een verhoogd plateau, waar de rivier de Duero doorheen stroomt. Er moet iets magisch in het water zitten, want het zorgt ook voor een van Portugals grootste wijngebieden, de Dourovallei. Twee enorme bergketens zorgen voor beschutting en hebben geholpen een droog terroir te creëren, met extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Kijk uit naar deze geweldige waarde Crianza van Tinto Pesquera, gemaakt van 100% Tempranillo. Crianza's worden altijd minstens een jaar gerijpt in gebruikt eikenhout, zodat je er meteen van kunt genieten. Voor iets vlezigers en serieuzer kun je deze Dominio del Aguila Reserva. Het is een meerderheid Tempranillo blend waar je enige tijd in kunt investeren, en wordt zeer hoog gewaardeerd.
Rioja Regio
Rioja is verreweg het meest gewaardeerde Spaanse rode wijngebied. Het ligt iets noordelijker dan Ribera del Duero en staat bekend om zijn krachtige, rokerige en tanninerijke rode wijnen. Het onderscheidt zich doordat het de eerste regio in Spanje was die de DO-status kreeg, en in 1991 werd het ook de eerste regio die de DOCa-status kreeg, de hoogste in Spanje.
De regio heeft een verscheidenheid aan bodems en wordt beschermd tegen de Atlantische Oceaan door de Cantabrische bergketen. Rioja wijnen zijn vaak blends gemaakt van een meerderheid Tempranillo, met kleinere delen van inheemse Spaanse wijnen, zoals Garnacha.
Als je een voordelige Rioja wilt proberen, raden we deze Reserva van La Rioja Alta. Maar om echt te ervaren hoe goed Rioja kan worden, moet je een Gran Reserva proberen. Gran Reserva's zijn wijnen van uitstekende jaargangen en rijpen langer op eikenhout dan alle andere Spaanse rode wijnen. La Rioja Alta is een goede naam om op te letten bij het winkelen, en we bevelen hun Gran Reserva 890. Hij zit boordevol donker fruit en verschroeide aarde smaken, en je kunt hem gemakkelijk nog 20 jaar in de kelder bewaren.
Regio Castilla y Leon
Castilla y Leon is de grotere regio die Ribero del Duero omvat, evenals de appellations Bierzo, Toro en Rueda. Het is de grootste regio van het land en wordt gedomineerd door de Tempranillo druif. Het klimaat is hier tijdens het groeiseizoen over het algemeen warm en droog, dankzij de bedekking door het Cantabrisch gebergte.
Om een goede Spaanse rode wijn uit deze regio te proberen voor een lagere prijs, kijk dan uit naar deze rode blend van Quinta Sardonia. Hij is weelderig en verrassend bloemig, met welkome tonen van rozenblaadjes.
De enige plaats in Castilla y Leon waar Tempranillo niet de overhand heeft is Bierzo. In deze appellation staat onze top-aanbeveling. Ultreia Valtuille, geproduceerd door Raul Perez, is een terroir-gedreven wijn gemaakt van de minder bekende Mencia druif. Medium-bodied met tonen van donkere pruimen en sterke mineraliteit, is Mencia een mooie manier om te beginnen met het verkennen van enkele inheemse Spaanse rode wijnsoorten.
Galicia
Galicië is het noordwestelijke deel van Spanje, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Hoewel het er zonnig is, valt er ook de meeste regen van alle regio's in het land. Veel Spaanse rode wijndruiven hebben moeite om hier te rijpen, maar er zijn ook enkele verbazingwekkende succesverhalen.
Zo dicht bij het noorden van Portugal zijn er enkele overlappingen tussen de Galicische en Portugese wijncultuur. Dit is een uitstekende wijn van Bodegas Ordonez, gemaakt van een populaire druif genaamd Tempranillo.
Onze tweede Galicische aanbeveling is een Grenache wijn, A Coroa's Ladeira Vella. Deze wordt in beperkte hoeveelheden geproduceerd door een van de oudste wijnhuizen van Galicië.
Regio Catalonië
Aan de tegenoverliggende kust van Spanje onderscheidt Catalonië zich van andere regio's door de diversiteit van zijn wijn. Ze verbouwen hier enkele uitgesproken Spaanse rode wijndruiven, zoals Monastrell en Tempranillo, maar de invloed van Bordeaux is ook sterk.
De beroemdste rode wijn appellations in Catalonië zijn Monsant en Priorat, waar een zonnig, mediterraan klimaat heerst. Grenache en Carignan blinken hier uit en vormen de basis voor onze beide aanbevelingen. Plaer is een wijn uit Priorat voor een zeer redelijke prijs, barstensvol geconcentreerde fruitsmaken en weelderige tannines. Hij is perfect voor wie een van de meest gewaardeerde subregio's van Catalonië wil proeven.
Een nog hoger gewaardeerde optie is deze prachtige Kosjere wijn, Peraj Ha'Abib. Hij is gemaakt van Grenache, Carignan en Cabernet Sauvignon druiven afkomstig uit Monsant, en toont gedurfde smaken gekoppeld aan een elegante structuur.
Majorca Regio
Wijn wordt al sinds de Romeinse tijd op de Balearen geproduceerd. Mallorca is het grootste van het stel en is tot nu toe het enige eiland dat de DO-classificatie heeft bereikt. De Balearen hebben een warm mediterraan klimaat, en een selectie van inheemse druiven, die uniek zijn onder de Spaanse rode wijnsoorten.
Kijk uit naar het etiket van Can Axartell, en hun Ventum wijn. Het is een eersteklas blend van verschillende druiven: Merlot, Syrah en Callet. Het resultaat is een heerlijke, medium-bodied rode wijn met kenmerkende tonen van wilde bessen en rook.
Voor iets in hetzelfde genre, maar met hints van zoetheid en kruiden, probeer The Artist. Het is ook een rijke blend van Manto Negro en Callet met een ruggengraat van Franse druiven.
Valencia Regio
Valencia ligt aan de Middellandse Zee, in het midden-oosten van Spanje. Het herbergt een grote verscheidenheid aan subregio's en rode wijnstijlen. Valencia heeft voor elk wat wils, van serieuze Spaanse droge rode wijnen, tot zoete dessertwijnen. Een van de populairste druiven in Valencia is Monastrell, beter bekend onder de Franse naam Mourvedre. Hij maakt een kwart van alle aanplant uit.
Om een Monastrell van hoge kwaliteit te proeven, hoef je niet verder te kijken dan El Seque van het landgoed Atradi. Dit is 100% Monastrell, geteeld in de droge subregio van Alicante. Het is een stevige, volle wijn, en perfect voor wie een oer-Mastrell wil proberen.
Aan de andere kant kun je ook een inheemse Valencia-druif proberen met een buitengewone waarde. Finca Terrerazo wordt gemaakt van 100% Bobal, afkomstig van een enkele wijngaard die 800 meter boven de zeespiegel ligt. Bobal is buiten Spanje niet zo bekend, dus als je een liefhebber bent van andere gedurfde Spaanse rode wijnen, kan dit je kans zijn om iets nieuws te proberen.
Regio Castilla-La Mancha
Castilla-La Mancha is een genadeloos hete regio, die een groot gebied net ten zuiden van Madrid beslaat. Het is een streek voor taaie druiven, dus rode rassen zijn het populairst. Je vindt er veel Spaanse rode wijnsoorten, zoals Bobal, Grenache en Monastrell, maar ook robuuste Bordeaux-druiven als Cabernet Sauvignon en Petit Verdot worden onder de verzengende zon aangeplant.
Om een echt Spaans juweeltje te proberen, raden we deze Bobalwijn van Bodegas Ponce. Het is een van de best gewaardeerde expressies van deze inheemse druif die je kunt kopen, en aangezien Bobal niet algemeen bekend is, kan het je geheim zijn.
Voor een voorproefje van hoe een verwaarloosde Bordeaux-druif kan floreren in het juiste terroir, is deze Petit Verdot van Marques de Grignon is het overwegen waard. De druif slaagt er thuis vaak niet in te rijpen, maar in de gebakken aarde van Castilla-La Mancha onthult hij tonen van sappige bramen en een diepe kruidigheid.
Regio Aragon
Aragon ligt in het centrale deel van Noord-Spanje. Het klimaat is over het algemeen continentaal, en omdat het zich uitstrekt tot in de Pyreneeën zijn er enkele hooggelegen wijngaarden. Aragón is waarschijnlijk de geboorteplaats van de Grenache (of Garnacha) druif, dus om het zo authentiek mogelijk te houden, kun je op zoek gaan naar Aragonese Grenache.
Een aanrader is deze Garnacha van Bodegas Breca. De vruchten zijn geteeld op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een krachtige, complexe wijn die kwaliteit combineert met een grote waarde.
Navarra Regio
De regio Navarra ligt in het overvloedige noorden van Spanje en herbergt een grote verscheidenheid aan Spaanse rode wijnstijlen. Hier worden ook dessertwijnen gemaakt, en grenache blinkt uit in de roséwijnen van de regio. Er zijn verschillende geografische factoren die de natuurlijke mediterrane hitte temperen. De rivier de Ebro stroomt door de streek en de Atlantische Oceaan ligt vlakbij - beide wateren zorgen voor een licht verkoelend effect. De bergketen van de Pyreneeën ligt ook iets naar het noorden en vormt een natuurlijke beschutting.
Om te beginnen met het verkennen van Navarra raden we dit aanbod van het landgoed Artadi aan. Pasos de San Martin is een Grenache van superieure kwaliteit, exploderend met tonen van aardbei en kersen, en perfect om langdurig te bewaren.
Google FAQ's over Spaanse rode wijn
-
Wat is de naam van een Spaanse rode wijn?
Tempranillo is verreweg de populairste Spaanse rode wijnsoort. Hij wordt gebruikt voor beroemde wijnen als Rioja en Rioja Gran Reserva, die bijna synoniem zijn geworden voor Spaanse rode wijn. Er zijn ook veel voorbeelden van alternatieve Spaanse namen voor internationale druiven, zoals Garnacha in plaats van Grenache, of Monastrell in plaats van Mourvedre. Mousserende wijn wordt in Spanje ook wel Cava genoemd.
-
Wat zijn Spaanse rode wijnen?
Voorbeelden van Spaanse rode wijndruiven zijn Tempranillo, waarvan Rioja en Ribero del Duero worden gemaakt. Er is ook Garnacha (Grenache), Monastrell (Mourvedre), Cariñena (Carignan), Bobal, Mencia en Manto Negro.
-
Waarom is Spaanse wijn zo goed?
Spanje heeft lang de tijd gehad om de kunst van het wijn maken te perfectioneren. Er wordt aangenomen dat de Feniciërs de traditie van het wijn maken al in 1000 v. Chr. naar Spanje brachten. Spanje heeft ook een reeks fantastische klimaten voor het verbouwen van druiven. In sommige delen, zoals Castilla-La Mancha, is het extreem continentaal - droog en heet in de zomer en erg koud in de winter. In andere delen, zoals Galicië, is het nat, zonnig en groen. Het resultaat van deze diversiteit is een grote verscheidenheid aan druiven die in hun ideale microklimaten worden verbouwd, wat uitstekende wijn oplevert.
Spanje heeft enkele van de beste rode wijngebieden ter wereld. Het heeft een werkelijk uitstekend terroir voor het verbouwen van rode wijndruiven en een diepte en verscheidenheid aan druiven die het ontdekken meer dan waard zijn. We hopen dat je je nu iets beter geïnformeerd voelt en klaar bent om de sprong in de wereld van de Spaanse rode wijn te wagen.
Good and interesting selection