Wat maakt teler champagne anders?
Champagnes van telers zijn onlangs wereldwijd bekend geworden, en dit is geen voorbijgaande trend. In de afgelopen 10 jaar is de Champagne van de teler van bijna onbekend tot uiterst populair geworden. En niet alleen in Europa: ook in de Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn deze wijnen zeer gewild. Ze verkopen internationale proeverijen uit en krijgen voortdurend lovende kritieken van wijnprofessionals en -critici, die ze prijzen om hun individualiteit en waarde. En dus beginnen ook de consumenten, vooral zij die ambachtelijke producten waarderen en de waarde van een specifiek terroir begrijpen, deze unieke wijnen te ontdekken, die hun persoonlijkheid, hun moed en hun band met het grondgebied ten volle tot uitdrukking brengen.
Maar wat maakt ze zo bijzonder?
Een van de meest interessante kenmerken is ongetwijfeld hun uniekheid. Terwijl de Champagnes van de grote merken worden gemaakt van druiven die bij verschillende producenten en wijngaarden in de regio worden gekocht, en worden gemengd om jaar na jaar een standaardproduct te garanderen dat de stijl van het bedrijf weerspiegelt, zijn de Champagnes van de telers precies het tegenovergestelde. In dit geval zijn de producenten eigenaar van hun wijngaarden: zij bewerken de wijnstokken en oogsten de druiven waarmee zij hun wijnen produceren, vaak van afzonderlijke percelen. Meestal vinifiëren zij elke kleine cru en elke oogst afzonderlijk om de ziel van hun wijnen niet te verliezen. Bovendien hebben veel van deze producenten oude gebruiken in ere hersteld, zoals het gebruik van kleine vaten voor de rijping, zodat hun wijnen, hoewel modern, een sterke uitdrukking van traditie zijn.Zij hebben beperkte producties, vaak genummerd, omdat zij kwaliteit boven kwantiteit verkiezen.
De resulterende wijnen zijn niet noodzakelijk van superieure kwaliteit dan die van de grote merken, maar zijn ambachtelijke wijnen, gekenmerkt door een duidelijke persoonlijkheid die de plaats van herkomst en de handen die ze gemaakt hebben weerspiegelt. En dat maakt ze interessant, maar vooral uniek en onherhaalbaar. Champagnes van telers herkennen is niet moeilijk. Het vinden van een familienaam op het etiket kan een aanwijzing zijn, want veel kleine familiebedrijven produceren doorgaans produceren Champagne van telers maar er is een specifieke manier om dit type wijn te identificeren. Elke fles Champagne heeft namelijk een acroniem dat staat voor het productieproces. Het acroniem RM, dat staat voor 'récoltant-manipulant' (letterlijk vertaald oogstmachine-handelaar) is dat voor de Champagne van de teler.
Top Champagnes van telers
Hier bij 8wines zijn we erg trots op onze selectie Champagnes van telers, waaronder enkele zeer prestigieuze wijnen en enkele kleine juweeltjes.
- Agrapart bijvoorbeeld is een klein familiedomein, opgericht tijdens de Belle Epoque in het hart van de Grands Crus van de Côte des Blancs, dat zich al vele jaren onderscheidt door de uitzonderlijke kwaliteit van zijn terroir cuvées en door de buitengewone mineraliteit van de wijnen. Het domein, opgericht door Arthur Agrapart, onderging een belangrijke kwalitatieve verandering in de jaren 1950 onder impuls van Pierre Agrapart, kleinzoon van de stichter, die de Agrapart-stijl creëerde: terroir-champagne, elegant en karakteristiek, een precieze uitdrukking van de ontmoeting van chardonnay, de druif die hier koning is, met de grote kalkrijke terroirs van de Côte des Blancs. Tegenwoordig bewerkt het bedrijf, onder leiding van Pascal Agrapart, nu bijgestaan door zijn zoon Ambroise, zeer gehecht aan zijn RM-status, 12 hectare wijngaarden, waarvan 9 hectare op de grands cru van Avize, Cramant, Oger of Ory. Hier blijven de teelt- en vinificatiemethoden ambachtelijk en gebaseerd op het grootste respect voor de natuurlijke omgeving. Hoewel het bedrijf geen aanspraak maakt op enige certificering, past het sinds het eind van de jaren tachtig alle beginselen van de biologische wijnbouw toe. Al hun cuvées worden per perceel gevinifieerd en gerijpt in eikenhouten vaten. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken van het huis is 40 jaar, maar sommige zijn ouder dan 60 jaar. Het huis produceert gemiddeld 90.000 flessen per jaar, voornamelijk Blanc de Blancs Grands Crus.
- Champagne Jacquesson heeft daarentegen meer dan 200 jaar geschiedenis. Het werd in 1798 opgericht door Memmie Jacquesson en kende daarna een snelle bloei. Zijn unieke en strenge knowhow heeft van dit merk een juweel van de streek gemaakt! Het trok zelfs de aandacht van Napoleon I, die het in 1810 een gouden medaille toekende "voor de schoonheid en rijkdom van zijn kelders". Het werd in 1974 overgenomen door de gebroeders Chiquet, die aan de wieg staan van de wedergeboorte van dit merk. Vandaag richt dit Champagnehuis zijn inspanningen op een uiterst kwalitatieve productie in 350.000 flessen die het gebruik van niet-industriële productiemethoden mogelijk maakt. De wijngaarden strekken zich uit over een oppervlakte van 30 hectare, gelegen in Avize, Dizy, Ay en Hautvillers. Het huis Jacquesson is gestegen tot de derde plaats op de ranglijst van de beste champagnes, geselecteerd door de Revue du Vin de France. Het merk wordt steeds populairder, maar dat leidt niet tot overproductie. De productie van het huis blijft namelijk gericht op cuvées van afzonderlijke percelen.
- De Maillarts hebben hun wijnbouwkennis in het noordelijke deel van de Montagne de Reims sinds de 16e eeuw van vader op zoon doorgegeven. Bijna 300 jaar geschiedenis, Nicolas Maillart de filosofie van deze wijnmakersfamilie in ere. Maar toen hij het bedrijf in 2003 overnam, revolutioneerde hij het familiebedrijf en stopte met de verkoop van zijn druiven aan de coöperatie. Maar toen hij het bedrijf in 2003 overnam, revolutioneerde hij het familiebedrijf en stopte met de verkoop van zijn druiven aan de coöperatie. Hij richtte het assortiment op rijpe, fruitige en complexe champagnes, met name dankzij de komst van eikenhouten vaten op het domein. Deze kleine producent beheert momenteel een wijngaard van ongeveer 9 hectare waar hij wijnen produceert die het potentieel van de terroirs Premier en Grands Crus tot uitdrukking brengen. De wijngaard, voornamelijk gelegen in Ecueil in de Montagne de Reims, wordt gedomineerd door Pinot Noir. Hierdoor kan Nicolas Maillart intense, expressieve cuvées maken met die karakteristieke toets van vinositeit. Twee cuvées springen er in het bijzonder uit, de Chaillots Gillis, een Chardonnay extra brut uit Ecueil gevinifieerd in barrique, en de Francs de Pied, een Pinot noir op het zand geplant in 1973 en niet geënt, een echte zeldzaamheid. Twee cuvées die de stijl van het huis tekenen.
- De Soutiran Champagne Huis, een familiehuis van 6ha, is gelegen in het hart van de Montagne de Reims, in het dorp Ambonnay, dat de prestigieuze Grand Cru onderscheiding geniet. De Pinot Noir en Chardonnay druiven staan aangeplant op hellingen met een kalkhoudende bodem die bijzonder rijk is aan magnesium. Deze typische eigenschap, eigen aan het terroir van het dorp, geeft een mineraliteit aan de wijnen die zich uit in zoute en jodiumhoudende tonen. Ook rusten deze champagnes tussen 5 en 8 jaar, veel meer dan wat de appellation voorschrijft om de structuur van deze wijnen te onthullen.
Good and interesting selection