Chardonnay Wijnen
Chardonnay is een van de populairste druiven ter wereld, dankzij zijn kameleonachtig vermogen om zich aan te passen aan de meeste klimaten en wijnbouwtechnieken. In koelere klimaten produceert hij meestal frisse, elegante witte wijnen met toetsen van appel, peer en citrusvruchten en een ruime zuurgraad. In warmere streken ademen Chardonnay-wijnen meestal rijpe tonen van tropisch fruit uit en worden ze vaak gefermenteerd en gerijpt in eiken vaten om complexiteit en verleidelijke kruidige en geroosterde tonen toe te voegen.
Belangrijkste Chardonnay wijngebieden
Tegenwoordig worden Chardonnay-wijnen over de hele wereld gemaakt, maar de beroemdste regio is nog steeds Bourgondië in Frankrijk, dat de beste Chardonnay-wijn produceert. Bourgondische Chardonnay varieert van lichte Chablis met een hoog zuurgehalte uit het koelere noorden van de regio tot rijkere en zachtere stijlen uit de warmere Maconnais in het zuiden. Andere belangrijke Chardonnay-wijnen komen uit de Napa Valley in Californië, waar ze vaak worden gemaakt in een krachtige oaked-stijl met veel tannines en vanille-kruiden.
Chardonnay bij gerechten
Chardonnaywijnen zijn zeer veelzijdig als het gaat om het combineren van gerechten dankzij hun grote verscheidenheid aan stijlen. Frisse en lichte Chardonnay-wijnen zoals Chablis passen goed bij zeevruchten, vis, sushi en de meeste kazen. Rijkere Chardonnays met oaked zijn bestand tegen vollere gerechten zoals risotto's, romige kipgerechten en stevige lasagne en moussaka.
Ok!