Chileense wijnen
Wijn werd in Chili geïntroduceerd door Spaanse kolonisten in de jaren 1500. De meeste Chileense wijn werd in eigen land geconsumeerd tot de jaren 1990, toen de export toenam en wijnliefhebbers over de hele wereld de hoge kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding ontdekten. Dankzij het overwegend droge en warme klimaat van Chili hebben Chileense wijnmakers enthousiast gekozen voor biologische, biodynamische en duurzame wijnbouw. Naar schatting 75% van de geëxporteerde Chileense wijnen wordt duurzaam geproduceerd.
Belangrijkste Chileense wijngebieden
Chili is een smalle strook land langs het Andesgebergte die een enorme verscheidenheid aan klimaten en wijnstijlen biedt. De belangrijkste wijngebieden van Chili liggen grotendeels in de Centrale Vallei, dicht bij de hoofdstad Santiago. Hiertoe behoren de Maipo Vallei, bijgenaamd de "Bordeaux van Chili", waar de beroemdste Chileense wijnen worden geproduceerd, en de Aconcagua en Colchagua valleien die bekend staan om hun krachtige Cabernet Sauvignon en Carmenere wijnen. De koelere Casablanca en Limari valleien staan vooral bekend om hun elegante witte wijnen.
Chileense druivenrassen
Net als in buurland Argentinië worden de meeste Chileense wijnen gemaakt van klassieke Franse en Italiaanse rassen die door Europese kolonisten zijn meegebracht. Chili's iconische druivensoort en een van de beste Chileense wijnen is Carmenere, die in Bordeaux is uitgestorven na de uitbraak van de druifluisziekte. De plaatselijke bevolking combineert deze fruitige en levendige rode wijn meestal met Patagonisch lamsvlees dat op de barbecue wordt bereid. Cabernet Sauvignon en Merlot zijn twee andere belangrijke rassen voor Chileense rode wijnen, samen met Chardonnay en Sauvignon Blanc voor witte wijnen.
Ok!