Is Prosecco hetzelfde als Champagne?

Prosecco en Champagne zijn twee zeer verschillende mousserende wijnproducten met zeer verschillende bronnen, productiemethoden en ook smaakkenmerken. Het thuisland van Prosecco is Italië in de regio's Veneto en Friuli Venezia Giulia en het wordt voornamelijk gemaakt van de druivensoort Glera, hoewel er ook andere lokale soorten kunnen zijn. Prosecco wordt gemaakt volgens de Charmat-methode, waarbij de tweede gisting in grote roestvrijstalen tanks plaatsvindt, wat een frisse, fruitige wijn met mildere bubbels oplevert. Champagne daarentegen wordt alleen in de Franse Champagnestreek geproduceerd en wordt voornamelijk gemaakt van Chardonnay-, Pinot Noir- en Pinot Meunier-druiven. Champagne wordt geproduceerd met behulp van een arbeidsintensieve methode die bekend staat als de traditionele methode (of méthode champenoise) waarbij secundaire gisting in de fles plaatsvindt, wat resulteert in kleinere bubbels en complexe smaken als gevolg van langdurige rijping op de droesem. Prosecco en Champagne zijn beide mousserende wijnen, maar ze hebben een heel verschillend smaakprofiel en zijn geschikt voor heel verschillende gelegenheden.