Kroatische wijnen
De wijnbouwgeschiedenis van Kroatië gaat terug tot de oude Grieken die zo'n 2500 jaar geleden de wijnbouw naar de Dalmatische eilanden brachten. Het land profiteert van lange zonnige zomers langs de kust die ideaal zijn voor het verbouwen van druiven en het maken van frisse, evenwichtige rode en witte wijnen. Hoewel niet zo bekend als andere Europese wijngebieden, is Kroatië een belangrijke opkomende producent van kwaliteitswijn met meer dan 400 wijnmakerijen.
Belangrijkste Kroatische wijngebieden
In totaal telt het land 66 appellations, waarbij de beroemdste wijngebieden in Dalmatië en op de Kroatische eilanden de beste wijn van Kroatië produceren. Belangrijke regio's zijn de eilanden Hvar, Korcula en Brac en het schiereiland Peljesac. Istrië in het noordwesten van Kroatië is sterk beïnvloed door het Italiaanse erfgoed en heeft steile, heuvelachtige wijngaarden, geplant op terra rossa grond in de buurt van de zee. Er zijn ook enkele regio's in het binnenland, zoals de Kroatische Hooglanden, Slavonië en het Donaugebied, waar het klimaat koeler en meer continentaal is.
Kroatische druivenrassen
Er zijn meer dan 100 inheemse Kroatische druivensoorten waarvan de bekendste Plavac Mali is, die nauw verwant is aan Zinfandel. Plavac Mali is de derde meest aangeplante druif in Kroatië en komt in heel Dalmatië voor, waar hij intense en rijke rode wijnen produceert. Andere belangrijke druiven zijn Malvazija Istarska, verwant aan Malvasia, die wordt gebruikt voor elegante, bloemige witte wijnen en voor de productie van de beste Kroatische sinaasappelwijn, en Grasevina met een hoog zuurgehalte, die op grote schaal wordt verbouwd op het vasteland van Kroatië. Kroatische wijnen zijn over het algemeen voedselvriendelijk en passen goed bij lokale gerechten zoals de stevige pasticada of gestoofd rundvlees en verse zeevruchten van de kust.
Very good service, fast and reliable.