Merlot Wijnen
Merlot is een van 's werelds meest populaire druivensoorten dankzij zijn weelderige aroma's van donker fruit en zijdezachte afdronk. Merlotwijnen hebben meestal een gemiddelde of volle body met vrij zachte tannines, waardoor ze gemakkelijk te drinken zijn. Typische smaken zijn bramen, cassis en pruimen met hints van donkere chocolade en veel kruiden als ze op eikenhout zijn gerijpt.
Belangrijke Merlot Wijngebieden
Merlot is het meest aangeplante druivenras in Bordeaux, waar het gewoonlijk wordt gemengd met cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en petit verdot. Merlot domineert vooral op de rechteroever van de Gironde in de prestigieuze appellations Pomerol en St-Emilion, waar hij past bij de kleigrond en het gematigde klimaat. Andere belangrijke regio's voor Merlot-wijnen van hoge kwaliteit zijn Italië, waar hij wordt gebruikt in Super Toscaanse wijnen, en Napa Valley in Californië.
Top Merlot bij gerechten
De beste Merlot-wijnen zijn meestal eetvriendelijk dankzij hun uitnodigende en evenwichtige smaakprofiel. Merlot uit de Nieuwe Wereld, uit Californië of Australië, is meestal wat rijker en rijper en past goed bij een sappige steak, gebarbecuede ribbetjes of een stevige stoofpot. Bordeaux-wijnen op basis van merlot zijn meestal meer ingetogen en aards, passend bij wildgerechten als wild, fazant of een eenvoudige ratatouille.
Ok!