Bordeauxrode mengsels
Rode wijnen uit Bordeaux zijn bijna altijd blends dankzij de traditionele plaatselijke gewoonte om verschillende druivensoorten te combineren om een complexe, perfect uitgebalanceerde wijn te produceren. De twee dominante druivensoorten in Bordeaux zijn cabernet sauvignon en merlot, die vaak worden gemengd met cabernet franc, malbec en petit verdot, waardoor de beste rode Bordeauxwijnen worden geproduceerd.
Belangrijke regio's voor rode Bordeaux-mengsels
Bordeaux wordt gewoonlijk opgedeeld in twee gebieden, afhankelijk van de kant van de Gironde. Rode Bordeaux van de linkeroever heeft meestal meer cabernet, terwijl op de rechteroever de Merlot-dominante blends populairder zijn. Belangrijke appellations van de linkeroever zijn St-Estephe, Pauillac, St-Julien en Margaux. Appellations om naar uit te kijken op de rechteroever zijn Pomerol en St-Emilion. Rode blends in Bordeaux-stijl worden ook geproduceerd in veel van de beroemdste wijngebieden ter wereld, waaronder de Napa Valley, Chili en de Italiaanse Super Tuscans zoals Sassicaia en Tignanello.
Wijn-spijs combinaties voor rode Bordeaux blends
Linkeroever Bordeaux heeft meestal meer tannines en een aards of kruidig karakter, en kan soberder zijn als hij jong is. Ze passen goed bij intensere gerechten zoals steaks, gebraden rundvlees en geroosterd lamsvlees. Bordeaux op de rechteroever daarentegen is doorgaans zachter en minder tanninerijk door het grotere aandeel Merlot. Probeer deze te combineren met mager vlees zoals varkensvlees of zelfs eend. Bordeaux-blends uit de Nieuwe Wereld uit Napa of Toscane zijn meestal rijker en rijper en passen goed bij volle barbecues en stevige stoofschotels.
Very good service, fast and reliable.