Oostenrijkse wijnen
Oostenrijk is vooral bekend om zijn elegante witte wijnen van inheemse druivenrassen uit de beste Oostenrijkse wijngebieden. Er wordt hier al duizenden jaren wijn gemaakt. De eerste schriftelijke verslagen over de wijnbouw dateren uit de Romeinse tijd. Tegenwoordig wordt Oostenrijk beschouwd als een van Europa's best bewaarde wijngeheimen dankzij een overvloed aan ambachtelijke producenten en een sterke nadruk op kwaliteitswijn.
Belangrijkste Oostenrijkse wijngebieden
De Oostenrijkse wijnkaart bestaat uit de drie belangrijkste wijnbouwgebieden: Niedaöstareich (Neder-Oostenrijk), Burgenland en Steiermark. Niedaöstareich in het noordoosten heeft het grootste wijnbouwareaal en staat vooral bekend om zijn elegante witte wijnen en rode wijnen met een koel klimaat. Burgenland ligt in het oosten van Oostenrijk en heeft een reputatie voor rode wijnen van Blaufrankisch, St Laurent en Pinot Noir. Steiermark is het meest zuidelijke wijngebied van Oostenrijk met een warmer en droger klimaat.
Oostenrijkse druivenrassen
De belangrijkste druif en beste Oostenrijkse wijn van Oostenrijk is de Gruner Veltliner, die ongeveer een derde van de wijngaarden van het land beslaat. Deze druif produceert meestal kruidige en peperige witte wijnen met toetsen van steenfruit. De op één na belangrijkste Oostenrijkse witte variëteit is Riesling, die wordt gebruikt voor de productie van de zoete late oogstwijnen Auslese en Beerenauslese en van droge witte wijnen. Ongeveer 30% van de Oostenrijkse wijnproductie bestaat uit rode wijnen, die meestal worden gemaakt van de gepeperde Zweigelt en de kruidige Blaufrankisch.
Very good service, fast and reliable.