Portugese wijnen
Portugal exporteert zijn wijnen al sinds de dagen van het Romeinse Rijk en is de thuisbasis van een van de oudste beschermde wijngebieden ter wereld, de Douro-vallei. Hoewel Portugal het meest bekend is om zijn versterkte portwijnen, produceert het bijna elke denkbare soort wijn, van frisse en verfrissende witte wijnen tot krachtige droge rode wijnen die tientallen jaren kunnen worden bewaard.
Belangrijke Portugese wijngebieden
Het beroemdste wijngebied van Portugal dat de beste Portugese wijn produceert is de Douro-vallei, waar het hete, droge klimaat en de steile heuvelachtige wijngaarden zwarte druiven met een intense smaak voortbrengen. Het hier geteelde fruit wordt gebruikt voor zowel versterkte portwijnen als volle droge wijnen. Noord-Portugal heeft een koeler klimaat en staat bekend om lichte en elegante Vinho Verde witte wijnen die vaak een lichte sprankeling hebben. Andere belangrijke Portugese wijngebieden zijn Dao en Bairrada voor rode wijnen en Alentejo in het zuiden.
Portugese druivenrassen
Er zijn meer dan 250 inheemse Portugese wijnsoorten die worden gebruikt om een verscheidenheid aan wijnstijlen en -soorten te maken. Versterkte portwijnen worden meestal gemaakt van Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Francesa en Tinta Barroca. Vinho Verde witte wijnen worden gemaakt van de Alvarinho, de Portugese naam voor Albarino, en Loureiro druiven. Deze pittige Portugese witte wijnen passen goed bij de verse zeevruchten van het land, terwijl hartiger vleesgerechten passen bij de krachtigere Portugese rode wijnen.
Very good service, fast and reliable.