Sloveense wijnen
Sloveense wijnen zijn misschien weinig bekend buiten hun geboorteland, maar het land heeft meer dan 28.000 wijnmakerijen die voornamelijk heerlijke witte wijnen produceren van lokale druivenrassen. De wijnbouw in Slovenië gaat terug tot de oude Keltische en Illyrische stammen die in de 4e en 5e eeuw voor Christus begonnen met het verbouwen van wijndruiven. Hoewel de meeste Sloveense wijnen in eigen land worden gedronken, zijn ze door hun goede kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding een uitstekende optie voor avontuurlijke wijnliefhebbers die Sloveense wijn willen kopen en iets nieuws willen proberen.
Belangrijke Sloveense wijngebieden
Het grootste Sloveense wijngebied is Podravje aan de oostgrens van het land met Kroatië en Hongarije. Witte wijnen vormen 97% van de totale productie van deze regio en Podravje heeft een bijzondere reputatie voor mousserende en dessertwijnen van topkwaliteit. Posavska in het zuidoosten van Slovenië is de kleinste regio en staat bekend om zijn lichte rode blends genaamd Cvicek. De andere belangrijke regio is Primorska in het westen van Slovenië, dat sterk beïnvloed is door buurland Italië.
Sloveense druivenrassen
De belangrijkste witte wijnsoorten zijn de Istrische Malvasia, Rebula, die in Italië ook wel Ribolla Gialla wordt genoemd, en Furmint. Sloveense witte wijnen zijn meestal elegant en verfrissend met veel zuren, hoewel Furmint ook wordt gebruikt om intense en weelderige dessertwijnen te maken. Voor rode wijnen is het diepgekleurde ras Refosco populair, evenals Zametovka, de op één na meest aangeplante zwarte druif die traditioneel wordt gebruikt voor het maken van Cvicek. Sloveense wijnen passen goed bij gerookt en gezouten vlees, varkensvlees en gegrilde visgerechten.
Ok!