Zuid-Afrikaanse wijnen
De eerste wijn werd in Zuid-Afrika geproduceerd in de 17e eeuw door Nederlandse en Franse kolonisten. Tegenwoordig beleeft het land een renaissance in de wijnbouw met meer dan duizend producenten en is het het achtste grootste wijnproducerende land ter wereld.
Belangrijke Zuid-Afrikaanse wijngebieden
De Zuid-Afrikaanse wijnbouw is geconcentreerd rond de Westkaap, waar de lange, warme zomers worden getemperd door de Benguelastroom uit Antarctica, die voor verkoelende zeebriesjes zorgt. De bekendste regio's die de beste Zuid-Afrikaanse wijnen produceren zijn Stellenbosch, Swartland en Franschhoek, die alle bekend staan om hun robuuste rode wijnen. Walker Bay en Elgin hebben een koel klimaat en zijn beter geschikt voor witte en lichtere rode wijnen. Een andere opmerkelijke regio is Constantia, de historische bakermat van Vin de Constance, een van 's werelds beste zoete wijnen in de 18e en 19e eeuw, die ons de beste zoete Zuid-Afrikaanse wijn oplevert.
Zuid-Afrikaanse druivenrassen
De kenmerkende druif van Zuid-Afrika is Pinotage, een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault, die krachtige en kruidige rode wijnen oplevert. Andere populaire variëteiten zijn Bordeauxrassen als Cabernet Sauvignon en Merlot, maar ook Sauvignon Blanc en Chardonnay. Chenin Blanc is vooral prominent aanwezig bij de witte wijnen, waarvan er in Zuid-Afrika meer dan twee keer zoveel zijn aangeplant als in Frankrijk.
Ok!